Markbygden Ett ägs till 75 procent av det kinesiska statskontrollerade företaget China General Nuclear Power Group (CGN). De driver 179 vindkraftverk i Markbygden som är en del av Europas största landbaserade vindkraftspark utanför Piteå. I början av november lämnade bolaget in en ansökan till Umeå tingsrätt om företagsrekonstruktion på grund av man inte kunde betala sina stora skulder. Bolaget har nu omkring sex miljarder kronor i skulder.
Orsaken till att Markbygden ett hamnat i den här ekonomiskt svåra situationen är att det kinesiskt statskontrollerade bolaget tecknat ett mycket olönsamt elhandelsavtal med norska energibolaget Hydro Energi. Enligt avtalet ska Markbygden Ett sälja en fast volym el per timme under en period om 19 år till ett fast pris. Om vindkraftsparken inte producerar tillräckligt med el måste bolaget köpa elen på marknaden som då är betydligt dyrare.
Trots att Hydro Energi motsatte sig en rekonstruktion beviljades den av domstolen i mitten av november. Dagarna innan jul möttes parterna för ett andra borgenärssammanträde. I protokollet framgår det att även staten, genom Skatteverket, motsätter sig en rekonstruktion. Skatteverkets representant, skatteombudet Oskar Ahlm, tryckte på att Markbygden Ett kontrolleras av statliga kinesiska intressen.
"De ekonomiska svårigheter som bolaget drabbats kan betecknas som ett utfall av en ekonomisk investering i utlandet som inte blivit så lyckad som det var tänkt. Med beaktande av detta bör bolagets ekonomiska svårigheter inte lösas genom en rekonstruktion som kan innebära att bolagets fordringsägare blir de som får ta de ekonomiska konsekvenserna av den misslyckade investeringen", sa han enligt protokollet.
”I stället bör det vara upp till ägarna att tillskjuta ytterligare medel om de vill undvika att bolaget försätts i konkurs”.
Även GE Energy, som levererat komponenter till vindkraftsparken, vill att rekonstruktionen skulle upphöra. I protokollet framgår att det pågår en tvist mellan bolagen och GE menar att den kommer ta lång tid, vilket försvårar en lyckad rekonstruktion.
Umeå tingsrätt beslutade ändå att rekonstruktionen får fortsätta till och med den 14 februari. Beslutet kan överklagas till Hovrätten för övre Norrland till och med den 17 januari.