Skatteverket jagar svartjobbare

KONTROLL. 1 Januari fick Sverige en ny lag som säger att restaurang och frisörnäringen ska föra loggbok över sina anställda. Det gäller också de tillfälliga matserveringar som finns på PDOL och enligt den lilla undersökning PT gjorde bland matstånden i går följer näringen lagen.

Piteå2007-07-27 00:00
- Lagen säger att företagen ska föra loggbok varje dag över vilka anställda de har. I boken ska det finnas namn, personnummer, tider personalen arbetat och vilken dag det gäller, säger Johanna
Landestorp vid Skatteverket.

- Syftet med lagen är att motverka svart arbetskraft, säger
Johanna Landestorp, som förklarar att företagen är skyldiga att spara loggboken i tre år. Skatteverket gör regelbundna kontroller hos näringsställena och visar det sig att någon struntat i loggboken kostar det 10 000 kronor i böter, plus 2 000 kronor för varje anställd som inte bokförts.

- Men vi slår inte till direkt. Först blir det en varning. Sedan böter, säger Johanna Landestorp.

Stickprov

Just nu pågår PDOL med många matserveringar efter avenyerna och regeln om loggbok gäller också varmkorvförsäljaren och den som gör souvas i wokpannan.

- Och vi kommer att göra kontroller på PDOL. Det blir stickprov hos företagen, aviserar Marie
Andersson, kontorschef vid Skattekontoren i Piteå och Skellefteå.

I går pejlade PT läget hos några matserveringar vid PDOL och enligt den mindre undersökningen sköter sig företagen.

Leif Jonnerby äger Arjeplogsprodukter. Han har fyra anställda i tältet vid Prästgårdsgatan och han för loggbok.

- Man är ju tvungen att göra det och visst är det bökigt. Men det har inte så stor betydelse. Jag är beredd om Skattekontoret kommer. Det kostar för mycket att strunta i det, säger Leif Jonnerby.

Daniel Hägglöf driver Norrlands snabbmat. Han har tio anställda som steker oxfile och serverar det i tunnbröd och han har loggbok..

- Jag är ute mycket på festivaler. I sommar har jag varit både i Hultsfred och i Sundsvall, men loggboken måste skötas. Det är lite jobbigt men inte överdrivet farligt och det är bra att det sker kontroller, säger Daniel Hägglöf, som säger att hans revisor sköter de skattetekniska frågorna kring hans personal.

Jan Wiksten som driver El Taco House vid PDOL tycker att det är mycket jobb med boken.

- Den ska ju fyllas i varje dag och det gäller att komma ihåg det, säger Jan Wiksten som tycker att det fungerade bra innan lagen kom.

- Då skickade jag också kontrolluppgifter för mina anställda.

Blev kontrollerade

Inglis Wallgren står i familjeföretagets snabbmatstält Thai Street Food vid Uddmansgatan och hon berättar att företaget blev kontrollerat av Skatteverket vid Stadsfesten i Skellefteå.

- Jag tycker det här är jättebra. Detta gör att alla företag måste följa samma lagar och regler vad gäller arbetsrätt, vilket inte snedvrider konkurrensen, säger Inglis Wallgren, som har en praktisk synpunkt på loggboken.

- De som gjort utformningen har inte tänkt på hur det ser ut i verkligheten. Boken ska ju hålla länge. Därför borde den vara inplastad, säger Inglis Wallgren.

Ahmed Jawad som driver Oasis vid Uddmansgatan hade inte loggboken på plats i matmontern vid PTs besök.

- Just nu ligger den i bilen, men jag skriver varje dag. Jag har samma personer anställda under PDOL, så detta är inget problem, säger Ahmed Jawad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om