Skattefusk bland läkare och sjukgymnaster

KONTROLL. Allvarliga brister i deklarationerna i de flesta fall dessutom avsiktliga fel. Det här visar Skatteverkets riktade kontroll under fjolåret av privatläkare och sjukgymnaster. Fem av 20 i övre Norrland upptaxeras.

Piteå2006-03-06 00:00
Den landsomfattande granskningen, som främst riktat sig mot landstingsanslutna privatläkare och sjukgymnaster, kommer att fortsätta under hela 2006.

Det verkar sig vara en lönsam aktivitet.

Hittills har granskningen resulterat i ytterligare 13 miljoner kronor i rena skatteintäkter eller cirka 25 miljoner kronor i upptaxering.

I norr

Bakgrunden till kontrollen är de erfarenheter Skatteverket gjorde vid en liknande granskning i Västsverige åren 2003 och 2004.

Då påträffades felaktigheter hos ett stort antal av de undersökta företagen.

Nu redovisas resultaten från den som genomförts i de fyra nordligaste länen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

- För vår del har vi avslutat tjugo ärenden i skattenämnden som resulterar i uppräkningar av taxeringar, säger skatterevisor Lars Erik Sandberg som är samordnare vid skattekontoret i Umeå.

Av de 20 ärenden som avslutats har felaktigheter påträffats i 13 fall. Det motsvarar 65 procent.

Förvånar

Lars Erik Sandberg vill inte kategoriskt säga att det handlar om grova felaktigheter.

- det varierar, säger han.

- I ett fall är exempelvis samtliga patientavgifter oredovisade. Därutöver finns ett antal eller några fall där patientavgifterna inte redovisats fullt ut.

Att så pass många som 65 procent av de granskade fallen uppvisar felaktigheter är emellertid en siffra som förvånar.

- dessvärre är det ju ganska mycket, säger Lars Erik Sandberg.

I pengar räknat är spannet på oredovisade intäkter stort. Enligt Sandberg handlar det om summor mellan 30 000 och
300 000 kronor.

Notabelt är kanske att privata kostnader bokförts på de respektive bolagen.

- Det rör sig om det mesta från inköp av möbler till privata resor, men även om oredovisade eller underredovisade bilförmåner, säger skatterevisorn.

Trots att det för de berörda kommer att innebära en upptaxering av deras inkomster vill Lars Erik Sandberg inte klassa resultatet som bristande skattemoral.

- Det är inte den bild jag vill måla upp. Personligen uppfattar jag inte att det här återspeglar branschen rakt över. Dessutom ska vi komma ihåg att vi bara tittat på ett fåtal företag, säger han.

I det sammanhanget kan nämnas att bara ett företag i Norrbotten kontrollerats och det kommer att eftertaxeras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om