Från och med den 1 juli skärptes kraven på lärarlegitimation. Nu tar övergångsperioden slut för de lärare som anställdes före den 1 juli 2011. De har fått fortsätta undervisa och besluta om betyg men nu omfattas även de av legitimationskraven.
– Vi har haft ansökningsrekord den gångna veckan med 1000 ansökningar, säger Zara Waglo, enhetschef för professionsutvecklingsenheten på Skolverket.
– Det kan vara en effekt av att de lärare som inte omfattats tidigare nu inser att även de behöver legitimation.
Högt tryck
PT har tidigare skrivit om problemen med att legitimationerna. Skolverket har haft och har långa handläggningstider. Den senaste veckan har Skolverket fått in över 1000 ansökningar om legitimation. Sedan reformen infördes 2011 har Skolverket fattat beslut om 200 000 legitimationer.
En lärare utan legitimation får inte sätta betyg även om läraren är behörig. I Piteå orsakade inte detta några problem då situationen med behöriga lärare är ljusare än på många andra ställen.
– Läget är hyfsat bra. På mellanstadiet finns många äldre lärare som har behörighet. Då kan det vara mer problem på högstadiet där det fattas behörighet för vissa lärare, exempelvis spanska, säger Sofia Liberg, ordförande i Lärarförbundet i Piteå, som inte fått några samtal om just detta av oroliga lärare.
Finns lärarlegitimation får läraren sätta betyg, även i ämnen som denne inte är behörig i.
– Det var för högt tryck på Skolverket så man ändrade reglerna.
Ny puckel
Sofia Liberg befarar att en ny puckel med väntetider på legitimationerna kan komma då den gamla typen av mellanstadielärare försvinner. De har undervisat i alla ämnen i sin klass. Nu utbildas lärarna i valda ämnen och undervisar i dessa. Det innebär att mellanstadiet får samma system som högstadiet.
– Då kan det nog bli så att en skola inte har ämnesbehöriga lärare i alla ämnen. Exempelvis matte och naturorienterande ämnen kan saknas. Det här är redan ett problem på andra orter men inte i Piteå än så länge, men när den gamla stammen av lärare försvinner så är risken stor att det blir så även här.
Om en lärare i mellanstadiet går i pension måste hela mellanstadieundervisningen göras om till ämneslärarsystem.
– Bergsviksskolan jobbar så och i Rosvik håller vi på att fasa in ämneslärarna, säger Sofia Liberg.