Skärpta krav på fisketrappor i Lillpite

Piteå kommun stödjer Havs- och vattenmyndighetens krav på att Lillpite kraft AB ska bygga fiskleder förbi kraftstationerna, ett ärende som malt i myndigheternas kvarnar i mer än 20 år.- På sikt kan det bli tal om att förena kravet med vite, säger miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund (S).

"Vi har gjort provfångster som visar att det är inte motiverat att bygga fiskleder förbi kraftstationen. Det finns för lite fisk", säger Lillpite kraft AB:s vd Carl-Johan Åhlund.

"Vi har gjort provfångster som visar att det är inte motiverat att bygga fiskleder förbi kraftstationen. Det finns för lite fisk", säger Lillpite kraft AB:s vd Carl-Johan Åhlund.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2013-03-14 06:00

6 mars beslöt nämnden att yttra sig till mark- och miljödomstolen i Umeå över det krav som ställts på Lillpite kraft AB om att bygga fiskleder förbi Råbäckens kraftverk och Lillpite kraftstation i Lillpiteälven, och det är inget färskt ärende det handlar om.

Frågan har ältats ända sedan kraftanläggningarna byggdes för mer än 20 år sedan, där miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund (S) pekar på att kraftbolaget struntat i att göra de fiskevårdande åtgärder som var förenat med villkoren för kraftverksbyggena.

Vid bägge anläggningarna handlar det dels om att bygga fisktrappor så att fisk kan vandra förbi kraftstationerna upp genom älven, dels om så kallade "smoltavledningar" för de yngel som planteras ut, men som för närvarande inte kan gå ned i havet eftersom kraftverken i Lillpite älv sätter stopp för det.

Tydlig vattendom
För kraftverksbolaget handlar det om en kostnad på drygt sex
miljoner kronor.

Björn Berglund pekar på att tidigare genomfördes ett EU-projekt i älven som syftade till att plocka bort rester från flottningsepoken.

- Ett bortkastat projekt om det finns anläggningar som hindrar fisken från att vandra, säger Björn Berglund, som pekar på att det finns en tydlig vattendom som ställer krav på fiskevårdande åtgärder.

- Man kan fråga sig om det inte gått så långt att det handlar om ett miljöbrott, menar miljö- och byggnämndens ordförande som förklarar att nämnden har tillstyrkt de förslag som lämnats, och nu inväntar den mark- och miljödomstolens beslut.

Hot om vite
- På sikt kan det bli fråga om att förena ett nytt krav med vite, säger Berglund, som uppger att det är tredje gången under hans 13-åriga tid som nämndsordförande, som kommunen yttrar sig till domstolen.

Frågan är varför ärendet tillåtits leva under så lång tid?
- Därför att det finns kopplingar mellan Piteå kommun och Lillpite kraft där samma personer som suttit i bolagets styrelse också suttit i kommunstyrelsen, menar Björn Berglund, som kräver att fiskevårdsinsatserna genomförs i Lillpiteälven.

- Nu kör tankbilar yngel som planteras ut, men de överlever inte. Det är konstigt att Lillpite kraft klarat sig undan så länge medan bolag som Vattenfall har haft skyldighet hela tiden om att bygga fiskleder förbi sina anläggningar, säger miljö- och byggnämndens ordförande i Piteå.

Miljöärendet Lillpite Kraft
2011 beslöt Miljödomstolen att ge Fiskeriverket (nuvarande Havs- och Vattenmyndigheten) uppdrag att lämna förslag på åtgärder för hur fisk ska kunna vandra förbi kraftverken. Piteå kommuns miljö- och byggnadsnämnd tillstyrker de förslag som lämnats där bland annat Lillpite Kraft åläggs att bygga fisktrappor, och under isfri tid ska minst 300 liter vatten per sekund släppas i fiskvägarna och den så kallade smoltavledningen ska säkras med ett fingaller framför intaget till kraftverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om