Den 4 september beslöt regeringen att tuffa till kraven mot elnätsföretagen. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 november, men avser den kommande tillsynsperioden mellan 2016–2019.
Regelverket är komplicerat, men en väsentlig förändring är att elnätsföretagen får ta betalt efter hur gamla deras elnät är. Elnät som är äldre än 50 år ska inte ge rätt till några intäkter alls.
"Hittills har elnätsföretagen kunnat ta betalt för elnät som redan är avskrivna flera gånger om. Nu säkrar vi så att kunderna inte behöver betala oskäligt höga avgifter" säger energiminister Anna-Karin Hatt (C).
Gynnar kunderna
Enligt Hatt kommer kunderna att få betala väsentligt lägre elnätsavgifter. Det kan handla om upp till 30 miljarder kronor jämfört med dagens regelverk.
Basindustrin välkomnar regeringen beslut, men skriver i ett uttalande att fler åtgärder krävs för att skydda svensk industri mot orimligt höga elkostnader för nätöverföringen.
Tanken är att de nya bestämmelserna ska gynna en föryngring av elnäten och nya investeringar. Det i sin tur ska leda till både ökad leveranssäkerhet och att energiomställningen underlättas.
Enligt tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen kommer "elnätsföretag som genomför investeringar genom det nya regelverket ges möjlighet att ta ut kostnaderna för investeringarna av kunderna i elnätet. Det innebär att elnätsföretagen alltså kan finansiera sina investeringar med avgifter från de kunder som är anslutna till nätet" .
Funktionen viktigare
Men branschorganisationen Svensk Energi sågar förslaget.
– Det är fel att fokusera på elnätens ålder. Vi tycker att det är funktionen som är det viktiga. Risken är att elnätsföretag som har fungerande elnät river och bygger nytt för att få upp värdet på elnätet. Det är samhällsekonomiskt slöseri, säger Ronald Liljegren, jurist på Svensk Energi.
Han tror inte att elkunderna kommer att spara 20-30 miljarder kronor.
– På sikt kan det lika gärna bli dyrare för kunderna om elnätsbolagen reinvesterar och bygger nytt.
Ska kartlägga
Pite Energi förfogar över ett elnät som är längre än 270 mil, men hur åldersstiget det är vet inte bolagets vd, Daniel Fåhraeus.
– Vi ska kartlägga det, men vi ligger på en relativt låg nivå när det gäller elnätskostnaderna och det är inte säkert att det blir någon förändring för oss. Men för branschen är det här en omvälvande förändring.
– Vi ska följa Svensk Energis dialog med Energimarknadsinspektionen. Det ska också skrivas remissvar som ska leda till vilka slutliga föreskrifter som ska gälla för perioden 2016-2019, säger Daniel Fåhraeus.
Vad tycker du om de nya bestämmelserna?
– Jag tycker som de flesta i branschen att elnät som fungerar ska användas. Att byta elnät är förenat med stora kostnader.