I dagarna fick Cederkliniken i Piteå besök av regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh som arbetar med utredningen ”God och nära vård – en primärvårdsreform”.
Utredningen kommer ha en stor påverkan på sjukvårdens utveckling och redan vid årsskiftet kommer patienterna märka en första effekt. Detta då de första förslagen från utredningen blir verklighet.
Det handlar om en ny vårdgaranti som riksdagen nyligen röstat ja till.
Dagens vårdgaranti innebär att den som drabbats av ny eller hastigt försämrad sjukdom, och där hälsocentralen bedömer att det behövs ett läkarbesök, är garanterad att få träffa en läkare inom sju dagar. Det ändras nu till att man i stället har rätt till en garanterad medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar (se faktarutan).
Primärvården får avgöra vilken profession som ska göra den medicinska bedömningen. Den nya vårdgarantin blir också ”behovsstyrd”:
Anna Nergårdh poängterar att patienten inte ska få möta ”den som har mest tid”, utan den man har ”mest nytta” av.
– Det är patientens behov som ska avgöra vilken kompetens man ska få träffa. Har man ont i ryggen kanske det är en fysioterapeut och inte en läkare i första hand, säger Nergårdh.
Den nya vårdgarantin förutsätter att hälsocentralerna arbetar i professionella team, något Cederkliniken redan anammat.
– Vi jobbar redan på det här sättet så för oss blir det egentligen ingen skillnad. Vi uppfyller redan i dagsläget den nya vårdgarantin ganska bra, drygt 90 procent av patienterna får en medicinsk bedömning inom tre dagar, säger Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef.
Anna Nergårdh berättar att det i utredningen också ingår att stödja landsting, regioner, myndigheter och organisationer att utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård inom primärvården.
Hon lyfter fram Cederkliniken som ett ”gott exempel” just för det professionella teamarbetet, men även på andra områden.
– De har fokus på att förbättra verksamheten. När de genomfört förändringar har de också följt upp hur det har gått. Hur blev det? Både för patienter och medarbetare.
Cederkliniken, som drivs av Praktikertjänst, har drygt 12 000 listade patienter och 40 medarbetare.