Skärpt säkerhet efter livsfarligt "pojkstreck"

FARLIG LEK. Ungdomar härjar på Piteå älvdals sjukhus. Under måndagskvällen utlöstes ett falskt brandlarm, vilket drabbade patienterna på dialysavdelningen.- Det är helt vansinnigt! Ungdomarna kan inte förstå konsekvenserna av sitt handlande, menar Åsa Hayland, dialyssjuksköterska.

Piteå2006-11-02 00:00
Under flera år har Piteå älvdals sjukhus använts som "lekstuga" av ungdomar som tar sig in på kvällar och helger. Efter händelsen med det falska brandlarmet har både ansvariga och personal fått nog:

- Det som hände hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser. Nu skärper vi säkerheten, säger Berit Westerberg, platschef på sjukhuset.

Det var vid sju-tiden på måndagskvällen som brandlarmet utlöstes på sjukhuset efter att någon tryckt på brandlarmsknappen på plan fyra.

"Skarpt läge"

På dialysavdelningen på våning nio (som utför behandlingar även under kvällstid) fanns då sex patienter kvar. Fyra av dem fick fortfarande "dialys", vilket innebär att blodet renas från slaggprodukter och överflödig vätska för att njurarna ska fungera. En process som tar flera timmar och innebär att patienten är uppkopplade mot maskiner.

Ytterligare en patient hade avslutat själva dialysen, men var fortfarande inte färdig för hemgång - en sjätte var på väg hem. Kvar fanns tre anställda:

- Vi fick veta att det var ett "skarpt läge", kallade in mer personal och började avsluta dialyserna i förtid - samtidigt som vi förberedde för evakuering. Men efter att ha ringt och undersökt saken fick vi sedan veta att det handlade om ett falskt larm, berättar Åsa Hayland, dialyssjuksköterska.

- Vi är väldigt utsatta eftersom vi befinner oss högst upp på våning nio. På kvällen jobbar det också lite folk, säger Catrine Nordsvahn, teamansvarig dialyssjuksköterska.

Falskt larm

När brandlarmet går får inte hissarna användas, patienterna på dialysavdelningen är ofta äldre och blir väldigt trötta när deras blod renas:

Nordsvahn och Hayland konstaterar dock att det var "tur" att larmet kom vid sju, eftersom patienterna då var i slutet av sina behandlingar. Hade larmet kommit tidigare hade de fått avbrytas ännu mer i förtid - vilket hade kunnat äventyra patienternas hälsa ännu mer:

- När vi fick veta att det var ett falskt larm blev jag så förbannad, ungdomarna kan inte förstå konsekvenserna av sitt handlande, säger Hayland och berättar att patienterna nu fick åka hem trots att all deras överskottsvätska inte kunnat tömmas.

Att ungdomar under flera års tid använt Piteå älvdals sjukhus som en "lekstuga" är allmänt känt.

Leta rullstolar

Under kvällar/helger är det ofta ungdomar i byggnaden som leker med hissar och "jappar" eller "racar" med rullstolarna som står vid entren.

- Min uppfattning är att det ökar under loven, då är det mer ungdomar här, säger Ulla
Eriksson, chef vid informationen.

Informationen stänger halv fem, men sjukhusets huvudentre först 20.00:

- När vi kommer på måndag morgon måste vi börja med att ge oss iväg och leta efter rullstolarna. Ungdomarna plockar också bort tippskydden och fotstöden för att kunna "jappa". Det är ett stort problem, säger Eriksson.

Till för alla

Hon menar att ungdomarna ofta är mellan tolv och femton år:

- Jag pratar ofta med dem jag ser och frågar "Vad gör ni här?" Samtidigt kan man ju inte avhysa någon. Jag har inte den rättigheten och ett sjukhus ska vara till för alla.

För att förbättra sjukhusets säkerhet ska nu huvudentren stängas klockan 19.00 på kvällarna. Till de andra ytterdörrarna krävs passerkort. Det vaktbolag som landstinget anlitar ska också gå rond oftare. Främst mellan cirka 17.00 till 19.00 för att se till att någon obehörig inte finns inne i lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om