Skärpt hygien mot superbakterie

Ökande smittor från resistenta bakterier gör att kraven skärps på djursjukhus och veterinärkliniker. Ett fall av superbakterien MRSP har konstaterats vid Djurkliniken i Öjebyn, där åtgärder satts in för att förhindra fler smittor.

PITEÅ2011-01-13 06:00

Superbakterier som står emot i princip all antibiotika har länge ställt till problem i sjukvården. Men bakterierna har också fått fäste hos djur i Sverige. Jordbruksverket skärper nu kraven på att djursjukhus och veterinärkliniker höjer beredskapen för att ta hand om djur som är smittade med multiresistenta bakterier.

Bristfällig hygien
Vid Djurkliniken i Öjebyn är man väl förberedd efter ett konstaterat fall av den multiresistenta bakterien MRSP 2009.

- Det var en hund med återkommande öronproblem som tidigare fått många antibiotikakurer i sitt liv. När bakterieodlingen visade att det var MRSP togs det på största allvar och blev en ganska stor diskussion här på jobbet. Bakterien är något vi absolut inte vill ha in i våra operationssår till exempel, säger veterinär Linda-Mari Berglundh.

De nya kraven från Jordbruksverket innebär att djursjukvården måste ha isoleringsrum tillgängliga och att det finns hygienåtgärder för att hindra smitta mellan djur eller till människa. Kravet kan träda i kraft redan efter sommaren.

Bakom den ökande spridningen står onödig förskrivning av antibiotika och bristfällig hygien inom djursjukvården. En smittad människa kan bära bakterien utan att bli sjuk men samtidigt sprida den vidare till djur.

Nya rutiner
I stället för att behandla med antibiotika, sätter Djurklinikens veterinärer in andra åtgärder i så hög utsträckning som möjligt.

- Fyndet av MRSP-bakterien innebär att man inte fick behandla den hunden med antibiotika mer. I stället satte vi in intensivare behandling mot hundens bakomliggande problem, allergin. Så vitt jag vet har det sedan gått bra för den, säger Berglundh.

Förutom andra behandlingsmetoder än antibiotika, håller klinikens personal hårt på hygienen. Man har gått igenom alla antiseptiska medel som används och skapat nya städrutiner.

- Vi har också ökat antalet bakterieodlingar. Antibiotikamöten har även hållits med våra veterinärer på kliniken, där rutinerna för användningen gåtts igenom, vilket resulterat i att vi har blivit mer restriktiva med att skriva ut antibiotika. Det skrivs aldrig ut i förebyggande syfte.

För att belysa problemet har även två antibiotikamöten hållits i norra Sverige det senaste året.

Hur påverkas djurägarna av de nya rutinerna?
- I stället för antibiotikakur blir det mer sårvård med fler omläggningar med speciella bandagematerial. Det kan också innebära några fler besök, men i slutändan blir det i regel inte dyrare.

FAKTA Resistenta bakterier

Den resistenta bakterie som är mest fruktad hos hundar, MRSP, hittades 2009 hos 121 svenska hundar, sju katter och en häst, varav ett fåtal fall konstaterades i Norrbotten. Den är en vanlig bakterie i huden hos hundar. Människor smittas vanligen inte, men kan sprida smittan vidare till andra djur.

Bakterien MRSA, som kan överföras från hund till människa, hade till och med december 2010 hittats hos 18 hundar, tre katter och 15 hästar i Sverige. Inget fall är konstaterat i Norrbotten.

Tarmbakterier av typen ESBL har sedan 2007 hittats hos sammanlagt 14 hundar, katter och hästar i Sverige.

Källa: Statens
veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om