– Tendensen är tydlig. Senaste åren har antalet anmälningar ökat där folk klagar på hur kommunal mark används till allt från uppställningsplatser för båtar och husbilar, till vedupplag och friggebodar. Även strandlinjen privatiseras alltmer där det försvinner gemensamma rekreationsområden, säger Thomas Sundqvist, förvaltningschef för samhällsbyggnad i Piteå kommun.
Även Piteå kommuns tjänstemän har upptäckt direkta överträdelser. Detta har skapat merarbete och fått förvaltningen och politiken att reagera. Därför tar samhällsbyggnadsnämnden den 28 april beslut om nya riktlinjer för hur kommunal mark får nyttjas.
Vilda västern
Thomas Sundqvist vill inte ta det ordet i sin mun, men det råder lite grann av vilda västern i Piteå där folk använder kommunmark till allt möjligt utan att fråga. Men fråga, det måste man:
Markhandläggare Helen Eriksson förklarar vad som gäller:
– Man kan ha nyttjanderätt för grönsaksland och gräsmattan intill, och om detaljplanen tillåter det får du också genom köp eller arrende ställa upp sådant som båtar, husvagnar och friggebod, säger hon.
– Det handlar om våra gemensamma resurser där vår utgångspunkt är att vi vill skapa ett attraktivt samhälle där alla trivs, säger Thomas Sundqvist, som betonar att de nya riktlinjerna inte innebär att Piteå kommun kommer att agera polis mot fastighetsägare.
– Vi vill vara pragmatiska vad gäller olika lösningar där målet är att nå en överenskommelse, säger Sundqvist.
Han tillägger att det finns möjlighet att teckna olika slags avtal om folk vill komma över kommunmark legalt. Dit hör servitut, nyttjanderätt, arrende, tomträtt, optioner eller köp och försäljning.
Ska hållas efter
Om nu fastighetsägare har skyldigheter och ska följa riktlinjer, vad har då Piteå kommun för skyldighet vad gäller den egna marken?
– Man får skilja mellan parkområden där det gäller speciella riktlinjer. För annan mark gäller att den ska hållas efter och är det skog gäller allmän skogsskötsel, säger Thomas Sundqvist.
Han pekar på att de föreslagna riktlinjerna ska säkerställa att det sker ett enhetligt agerande i ärenden om markanvändning.
– Villkoren ska vara lika för alla där vi vill underlätta för invånarna att göra rätt. Utgångspunkten är att kommunens mark ska vara tillgänglig för alla, säger Piteå kommuns samhällsbyggnadschef.