PITEÅ
Varje år publicerar Socialstyrelsen Öppna jämförelser mellan landsting och regioner i landet. Ett av de områden som jämförs är befolkningens förtroende och patienterfarenheter. När det handlar om huruvida man tycker att man har tillgång till den sjukvård man behöver hamnar Norrbotten längst ner på listan. 76 procent anser att de får den sjukvård de behöver. Bäst är Halland där siffran är 85 procent. Genomsnittet för riket är 80 procent.
På frågan om man har förtroende för vårdcentraler hamnar Norrbotten näst sist med 63 procent. Även där toppar Halland ligan med 74 procent och medlet för riket är 66 procent.
Arbetsmiljöproblem
Läkarföreningen i Norrbotten ser ett tydligt samband mellan Norrbottens läns landstings resultat och antalet fast anställda läkare.
–Det är väldigt mycket en arbetsmiljöfråga. När vården inte fungerar på många vårdcentraler, även sjukhuskliniker men det är mest vårdcentraler, då tvingas folk söka vård på sjukhus och då tycker de att de har dålig tillgång till vård, säger Robert Svartholm, ordförande för Läkarföreningen i länet.
Han anser att landstingets rekryteringsinsatser inte är nog framgångsrika.
–Landstinget har inte lyckats anstränga sig nog för att anställa tillräckligt med läkare. Alla andra landsting har lyckats men här har det bara blivit färre och färre läkare, säger Svartholm.
De arbetsmiljöproblem han lyfter fram handlar om att läkare inte får vara med och prioritera och påverka i verksamheten.
–Läkare ska ta emot patienter mellan klockan åtta och klockan 18 men får bara betalt till klockan fem. Det är för stressigt och för enahanda. Det går inte att rekrytera till sådana tjänster, då måste man ta in stafettläkare och de stannar bara en vecka.
Svartholm är också kritisk till de beställningar eller uppdrag som landstingsledningen lägger på läkarna vilket innebär mer pappersarbete och större arbetsbörda. Ett exempel han nämner är att patienter ska ha rätt att välja vilken läkare de vill gå till.
–Jag kan inte ta fler patienter men de har ändå rätt att välja mig.
–Det är en kreativ önskan från ledningen men så länge inte politikerna beaktar verkligheten är det vi som måste ta bråket med patienterna, säger Robert Svartholm.