Skarp IVO-kritik efter knuff och dödshot

Socialnämnden i Piteå kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Detta efter en händelse där en 80-årig dement brukare knuffats av en personal som dessutom dödshotat åldringen. Det tog ett år innan anhöriga informerades.

Det dröjde ett år innan anhöriga till den demente brukaren fick reda på händelsen. Informationen kom när de vakade vid 80-åringens dödsbädd.

Det dröjde ett år innan anhöriga till den demente brukaren fick reda på händelsen. Informationen kom när de vakade vid 80-åringens dödsbädd.

Foto: Claudio Bresciani/TT

PITEÅ2015-12-03 22:59

Den allvarliga händelsen inträffade på ett särskilt boende i kommunen i oktober 2014.

I de handlingar som IVO begärt in av kommunens socialnämnd, uppges att personal vid boendet fått ett raseriutbrott och "förmodligen" knuffat omkull åldringen som då var 80 år och dement.

Exakt vad som skulle ha föregått det angivna raseriutbrottet hos personalen framgår inte.

Däremot uppges att personalen hade uttryckt en önskan om att "dräpa" 80-åringen.

Vid dödsbädden

I beskrivningen av ärendet framgår vidare att det dröjde ett år innan anhöriga informerades av händelsen. En information som då kom från enhetschefen vid det särskilda boendet i samband med att anhöriga satt vid åldringens dödsbädd.

Att det tagit så lång tid att informera, motiverar den aktuelle boendechefen bland annat med "mycket hög arbetsbelastning".

IVO reagerar kraftigt på detta, såväl att det tagit så lång tid att informera, men även valet av tidpunkt att informera de anhöriga.

Socialnämndens ordförande i Piteå, Agneta Eriksson (S), har inte tagit del av IVO:s kritik.

– Jag har inte läst den ännu, men självklart har vi brustit, säger hon.

Enligt henne har också åtgärder vidtagits för att, som hon uttrycker det, säkra upp att det inte inträffar igen.

Åtgärdspaket

– Hela den här händelsen är ytterst olycklig. Den går inte göra ogjord, men vi gör allt för att det inte ska kunna hända igen, säger Agneta Eriksson.

En av åtgärderna är att händelser alltid ska lyftas till det som benämns kvalitetskontroll.

När det gäller den personal som uppges ha knuffat den åldrige brukaren, stängdes personen i fråga av dagen efter händelsen och var därefter sjukskriven under hela utredningstiden, fram till i februari i år.

Jobbar personen kvar inom äldreomsorgen?

– Nej. Den biten ingår också i de åtgärder vi vidtagit för att säkra upp att den olyckliga händelsen inte upprepas, säger Agneta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!