Idyll hotas av vindkraft: "Ingen på ön är positiv"

Kjell Sundwalls farfarsfarfar flyttade till Rödkallen på 1800-talet. Nu hotas skärgårdsidyllen av planer på en vindkraftspark, cirka 18 kilometer bort. "Det finns ingen här på ön som är positiv", säger ordförande i Rödkallens hamn- och stugförening.

Rödkallen är den ö som berörs mest av planerna på en vindkraftspark i Piteå och Luleå skärgård. Kjell Sundwall, ordförande i Rödkallens stug- och hamnförening, ser stora ekonomiska risker kring etableringen av Bores krona i Bottenviken.

Rödkallen är den ö som berörs mest av planerna på en vindkraftspark i Piteå och Luleå skärgård. Kjell Sundwall, ordförande i Rödkallens stug- och hamnförening, ser stora ekonomiska risker kring etableringen av Bores krona i Bottenviken.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Piteå2023-06-13 19:00

Kapellet uppfördes av fiskare omkring 1760. 60 år senare kom de första lotsarna till ön i det yttersta havsbandet för att hjälpa fartyg hitta farleden in till Luleå hamn.

1872 byggdes Heidenstamsfyren som vaktades av fyrvaktare i 100 år innan den blev automatiserad. Ny teknik gjorde lotsarna överflödiga 1981.

Varje år återvänder Kjell Sundwall till Rödkallen. För honom symboliserar ön sommar och skärgårdsliv tillsammans med familjen.

– Det är gott om lotsar i min släkt. Jag och min bror bröt familjetraditionen. Jag är för närsynt och blev ingenjör i stället.

Det är inte första gången som det diskuteras vindkraft bland de röda stugorna på ön. Tidigare har det funnits planer på vindsnurror på Marakallen. 2008 beslutade regeringen att skydda områdets naturvärden.

Nu vill Svea vind offshore AB bygga en vindkraftspark i Bottenviken. Projektet kallas Bores krona och omfattar 136 turbiner på en sträcka cirka 11,5 km öster om Jävre, cirka 39 km söder om Luleå och 18 km från Rödkallen.

Öborna har via brev fått en första information om planerna. På tisdagen har allmänheten bjudits in till ett samråd i Kallax bygdegård och under onsdagen får Piteåborna samma möjlighet i Folkets hus i Munksund.

– Den allmänna meningen på ön är ett motstånd till etableringen. Det är inget konstigt med det, det handlar om samma kultur- och naturvärden som hotas den här gången också – även om vindkraftverken ligger lite längre ut. Det kommer att förändra livet på Rödkallen. Om det byggs vindsnurror på Nordströmsgrund kommer alla stugägare att se dem. Om det är klart väder ser vi vindkraftverken i Markbygden som ligger mycket längre bort, säger Kjell Sundwall.

En delegation från Rödkallens hamn- och skärgårdsförening kommer att delta i veckans samråd.

– Vi har inte bestämt än hur vi ska agera. Frågan diskuterades på årsmötet i april, men vi kommer att ge Svea vind en chans att berätta om planerna innan vi tar ställning till en eventuell skrivelse.

Personligen ifrågasätter han både kostnaderna och behovet av en vindkraftspark i Bottenviken.

– Det känns motsägelsefullt att den gröna industrirevolutionen i Norrbotten bygger på att miljövärden går till spillo. Havsbaserad vindkraft kommer aldrig att bli en billig kraftkälla. I slutändan är det vi konsumenter som får betala kalaset, säger Kjell Sundwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!