Det råder full aktivitet i Konstlängan på Furunäset när Norrbottens slöjdförening håller färgningskurs med naturliga material. Runt om i lokalen står spannar och kittlar med allehanda färggrannt innehåll.
Kursdeltagaren Ulrika Bos Kerttu står och rör i en indigolösning, hon gör en paketfärgning.
– Här har jag lindat in bland annat avokadoskal och lökskal. Det blir en blandfärgning som skiftar i gult och rött tillsammans med indigon, berättar hon.
De flesta naturfärgningarna kan få ta lång tid, gärna flera dagar. Men när det gäller indigo räcker det att färga i tio minuter.
– Vill man ha en djupare nyans på färgen kan man färga två–tre omgångar, berättar Ulrika Bos Kerttu.
Kreatören Petra Holmberg är kulturhistoriker till vardags, men hennes yrke och hennes passion för naturfärgning går ihop.
– De första arkeologiska bevisen på växtfärgning (indigo) är över 6000 år gamla och finns i Peru, säger hon.
Och att färg ska vara beständig, det är en modern uppfattning.
– Med modern menar jag då att det kom någon gång under 1700-talet, före det hörde det till att man regelbundet färgade om sina textiler, säger Petra Holmberg.
I höstas tillbringade hon två månader i Japan, där hon studerade växtfärgning och mönstringsteknik på nära håll.
– Det går en våg av naturlig färgning just nu och då är japansk mönstringsteknik, som kallas för shibori, extra populär, säger hon.
Shibori är en samlingsterm för orden vrida, pressa och klämma. Ett mer vedertaget begrepp är batik, som också är en samlingsterm för olika metoder att skapa mönster på tyg.
– Batik är en reservagemetod. Man reserverar helt enkelt vissa områden på tyget från att få färg på sig, man skyddar dem, berättar Petra Holmberg.
I färgningsprocessen används en mängd olika ingredienser. De flesta av dem hittar du i din kompost eller på mataffären. Till exempel rödkål, blåbär, avokadoskal och lökskal.
– Som betmedel, alltså det som får färgen att bita fast, använder vi alun. Det finns i kryddhyllan på de flesta mataffärerna, säger Petra Holmberg.
De djupaste färgerna kommer från indigo (färgämne som finns i växter), koschenill (krossade sköldlöss) och krapp (växtrot).
– De får man beställa på nätet, säger hon.