Repris startar försäljning vid återvinningen

Repris i Piteå kommer att starta försäljning av inlämnade prylar direkt vid inlämningen på återvinningscentralen.

I samarbete med Pireva startar Repris försäljning av varor direkt vid återvinningscentralen. "Försäljningen sker när det är bemannat", säger enhetschefen Helena Salomonsson.

I samarbete med Pireva startar Repris försäljning av varor direkt vid återvinningscentralen. "Försäljningen sker när det är bemannat", säger enhetschefen Helena Salomonsson.

Foto: Ulrika Lindgren

Piteå2023-07-04 19:15

– Vi ser en ökning av inlämnade saker och tycker det är onödigt att transportera iväg dem, säger Johanna Lundström, affärsområdeschef vid Pireva. Samtidigt ökar vi servicen för våra kunder. 

Den kommunala återvinningsmarknaden Repris har butik i Öjebyn strax utanför Piteå. Där får den som vill lämna produkter som kan användas ett varv till: kläder, inredning, verktyg, spel och mycket annat. Sedan ett par år går det också att lämna sina grejer vid byggnaden som kallas Varvet vid kommunens återvinningscentral på Bredviksberget. Och det har Piteborna tagit fasta på. Förra året kördes 140 ton varor till butiken i Öjebyn. Lösningen är ett samarbete mellan Repris och det kommunala bolaget Pireva. 

Eftersom tillströmningen av prylar ökar i stadig takt provar man ett nytt grepp. Vissa av de skänkta sakerna placeras i en bod med hyllor och belysning och Repris startar försäljning direkt vid återvinningscentralen. 

undefined
Enhetschefen Helena Salomonsson tycker att det finns många fördelar med återbruksverksamheten. Både för miljön och för att den skapar arbetstillfällen.

– Vi gör ett försök, berättar enhetschefen Helena Salomonsson vid Repris. Det är både ett sätt att värna miljön, att öka samarbetet med Pireva och att nå ut till kommunmedborgarna ännu bättre. 

Försäljningen ska ske under dagtid när Varvet är bemannat med personal från Repris. Betalningen sker via swish. 

– Det blir ett urval av prylar, säger Helena Salomonsson. Både möbler och annat. Vi kommer att vara flexibla och variera utbudet. Varorna sorteras, bedöms och prissätts precis som vid den befintliga butiken. 

undefined
Skylten med swishnummer kommer på plats. Just nu väntar personalen på en del tekniska lösningar innan projektet dras igång.

Pireva har utvidgat möjligheten för privatpersoner att hämta gratis virke och annat material från återvinningscentralen. Att kunna besöka anläggningen dygnet runt ger stor frihet för besökaren. Men från Varvet får man inte plocka med sig något. 

– Det förekommer stölder, men vi ser det inte som ett stort problem, säger Johanna Lundström. Vi har skyltat tydligt där det är tillåtet att ta material. 

undefined
Numer finns mycket material som går att hämta gratis på återvinningscentralen. Varor som privatpersoner skänkt hör dock inte dit.

Området är kameraövervakat och det hjälper till att härleda problem som upptäcks. 

– Det händer att vi ringer till personer som till exempel lämnat farligt avfall under icke bemannade tider. Vi sätter säkerheten först för alla på området. Syftet är att hjälpa besökarna och att undvika olyckor. De flesta vill göra rätt och är väldigt rädda om sin möjlighet att återvinna dygnet runt. 

Hittills har Pireva inte dragit in den möjligheten för någon. 

Nu väntar Repris på en del tekniska lösningar innan man drar igång den nya återbruksbutiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!