Sjung dig frisk i kör

MUSIK. Körsång är rena dundermedicinen. Det intygar både Per-Åke Lindstad, läkare, och Dorota Lindström, filosofie licentiat och körledare. I helgen medverkade båda vid Röstfrämjandets årsmöte som hölls i Piteå.

Piteå2007-04-23 00:00
Dorota Lindström presenterade 2006 en studie kallad Sjung, sjung för livet, om körsång som pedagogiskt verktyg. Under Röstfrämjandets årsmöte var hon inbjuden för att berätta om sina erfarenheter.

- Körsång har visat sig kunna bidra till deltagarnas välbefinnande, hälsa och livskvalitet på olika sätt. Det finns långtidssjukskrivna som till och med kunnat återgå till sitt arbete tack vare att sången gett dem glädjen och självkänslan tillbaka, förklarade Lindström.

Rehabiliteringskör

Hennes studie organiserades i två delar, en enkätundersökning och en intervjustudie. Till enkäten valdes 18 amatörkörer, vilka hade olika syften med sin verksamhet och tillhörde olika organisationer. Sammanlagt deltog 346 körsångare i åldrarna 20-89 år. Med utgångspunkt från enkätundersökningen valdes en så kallad rehabiliteringskör till intervjustudien. Kören bestod av tolv kvinnliga sångare. Den viktigaste grunden till urvalet var deltagarnas medicinska diagnoser samt deras enkätsvar om hur de upplevde körsång och bedömde sin hälsa.

Självförtroende

- De flesta hade drabbats av utbrändhet. Känsliga individer som gått genom helvetet och hamnat på botten.

För de flesta visade sig sången ha en oerhört stärkande
effekt.

- De upplevde att energi fylldes på och började må psykiskt bättre. Deras självkänsla stärktes. I takt med att självförtroendet växte förbättrades till och med deras hållning. Från att tidigare mest ha tittat ner i gatan fick de modet att titta på människor runt omkring dem.

För att nå en lyckad rehabilitering genom körsång krävs dock att många saker stämmer.

- Körledaren och hela gruppen måste fungera med den enskilde individen. Då kan sången få människor att lära sig leva igen, säger Lindström.

Något läkaren och avgående ordföranden i Röstfrämjandet, Per-Åke Lindstad, (bilden) fullständigt håller med om. Själv arbetar han vid Huddinge sjukhus och har specialiserat sig på patienter med röst- och talproblem.

- Sång och hälsa hör ihop. Absolut. Det visar inte minst studier bland depressiva äldre. Körsång kan ibland hjälpa mer än mediciner.

Massageapparat

Den mänskliga kroppen är en fascinerande skapelse.

- Vi har en väldigt avancerad teknik inbyggd i kroppen som reglerar luftflöde och akustik. Det gör varje röst unik.

Sången och rösten har också många användningsområden och funktioner.

- Mongolisk strupsång används exempelvis som meditationsteknik. Använd på ett visst sätt blir rösten som en inre massageapparat, säger Lindstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om