- Lönen för sjuksköterskor är urdålig. Varför ska man inte kunna ha ett jobb som man tycker om och samtidigt få en rimlig lön? undrar Maria Nordholm, sjuksköterska på Piteå älvdals sjukhus.
Det är till och med några tusenlappar mindre än vad en undersköterska med enbart gymnasial utbildning kammar hem varje månad.
- Det är dags att staten gör en omvärdering av vårat yrke. Det måste skjutas till mer pengar. Och vi måste våga säga till och inte vara så mesiga, säger Maria Nordholm bestämt.
- Det vi oftast får höra som förklaring till de låga lönerna är att vi är för många och att påsen med pengar är för liten, säger Linda Nilsson, sjuksköterska och styrelseledamot för Vårdförbundet Norrbotten.
Hon berättar att lönesättningen är individuell och baseras på "vad man har i ryggsäcken". Men skillnaden mellan en nyutexaminerad och någon som har vidareutbildat sig och jobbat i över 30 år är inte större än 4000 kronor i månaden.
- Enligt en SIFO-undersökning så tror allmänheten att vi tjänar tiotusen mer i månaden än vad vi gör. Vi vill upplysa folk om hur det faktiskt ligger till, fortsätter Linda Nilsson.
- Det känns som man står och stampar på samma ställe hela tiden, berättar hon. Jag trivs med mitt jobb och skulle aldrig byta, men lönerna måste bli bättre.
Just nu pågår förhandlingar om ett nytt och mer fördelaktigt kollektivavtal som skulle ge sjuksköterskor mer pengar i plånboken.
- Vi har yrkat på en ingångslön på 22 000 kronor, men egentligen känns 25 000 mer rimligt, tycker Linda Nilsson.
Hittills har diskussionerna mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, gått så pass trögt att man har tvingats till medling. Häromdagen lämnade dock SKL ett bud som det nu är upp till Vårdförbundets kongress att godkänna eller förkasta.
Linda Nilsson är en av de 220 kongressombuden som kommer att åka till Stockholm i helgen för omröstning.
- Det ska helt klart bli en väldigt spännande helg, säger hon.