Det rör sig bland annat om tio sjukskötersketjänster som permitteras på 20 procent.
– Cheferna är undantagna och alla jobbar inte heltid så det rör sig om tolv personer. Sedan är våra sjukgymnaster och terapeuter permitterade på 40 procent, säger verksamhetschefen Petter Tuorda.
Samtidigt som många verksamheter kämpar för att klara det höga trycket och sjukfrånvaron bland personalen går alltså kompetenta sjuksköterskor hemma två timmar om dagen.
– Jag tycker att läget är oväntat och märkligt och jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det under min karriär som chef och läkare. Vi har fortfarande behov av sjuksköterskorna fast de jobbar lite mindre. Om vi skulle skicka i väg två–tre stycken skulle vi inte klara av att ha öppet under sommaren till exempel. Vi behöver ha samtliga här för att täcka upp vårt uppdrag och de har olika kompetenser, men vi har inte råd att ha alla igång på heltid.
Att dela med sig av resurser i någon form av samarbete är därför svårt.
– Den ena aspekten är bemanningen av sjukhuset och den andra är att vi måste ha en ekonomi som går runt. Det är två separata frågor som tyvärr står mot varandra. Men vi måste ha en livskraftig verksamhet och tack vare permitteringarna står vi rustade så att vi kan växla upp så fort läget normaliseras.
Cederklinikens besöksintäkter uppgår till sju miljoner kronor per år.
– Nu tappar vi intäkter på ungefär 300 000 i månaden. I vår budget har vi ett försiktigt plus varje månad på sisådär 50 000–75 000 kronor. Så vi går back en ganska ordentlig summa pengar och det är inte hållbart i längden, säger Petter Tuorda.
Trycket har även minskat hos Regionens hälsocentraler och verksamheterna har själva bidragit till tappet då man uppmanat patienter att bara komma om de måste.
– Vi följer de direktiv som finns. Exempelvis undviker vi besök av riskgrupper över 70 år vilket är en stor del av våra besökare. Vi löser deras vårdproblem så gott det går över telefon och via våra digitala tjänster och då får vi ingen ersättning för det. Sedan har vi inte samma ekonomiska resurser som Regionen heller, säger Petter Tuorda.
Varsla om uppsägning eller permittera var till slut enda alternativen.
– Det är förvånansvärt. Men det viktigaste för mig är att vi står rustade och kan hantera vårdbehovet när det uppstår efter att coronakrisen har lugnat sig – kanske till hösten.