Sjukhuset vidtar åtgärder efter Max död

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar sjukhuset i fallet med Max död. Efter dödsfallet har sjukhusen i Norrbotten infört nya sätt att hantera remisser.

Blod. Diagnosen för den ovanliga muskelsjukdomen fastställs genom ett blodprov.

Blod. Diagnosen för den ovanliga muskelsjukdomen fastställs genom ett blodprov.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-07-13 09:08

Efter 18-årige Maximillian Bobergs plötsliga död kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sjukhuset för deras bristande rutiner vid hanteringen av remisser, någonting som kan ha påverkat tiden för upptäckten av Max sjukdom Dystrofia myotonika.

Det dröjde ungefär ett år från det första besöket på Piteå älvdals sjukhus till det att dödsfallet inträffade och över sju månader för remissen att vandra från sjukhuset i Piteå, till Sunderby sjukhus och tillbaka igen. Kritiken IVO riktar mot sjukhuset är på grund av bristande rutiner, vilket gjorde att utredningen av Max sjukdom dröjde orimligt länge. Detta på grund av att EMG-svaret inte bevakades, något som då den enskilde läkaren ska ha haft ansvar för. Det är det systemet som IVO kritiserar, och som sjukhuset nu ändrat på. ”Bland annat ska bevakningen av remissvar säkerställas så att de inkommer inom godtagbar tid”, skriver IVO som ett exempel ur Socialstyrelsens föreskrifter.

– Vi har haft samma system här som man haft i barnsjukvården i hela Norrbotten. Det är att remissen går i väg och sedan är det upp till den enskilde doktorn, som har en egen bevakningslista som han ska följa, säger Elise Sjöblom, verksamhetschef.

Nu har länets barnsjukvård uppdaterat sina rutiner så att inte rutan med planerad uppföljning kan lämnas tom utan att fyllas i med ett obligatoriskt sökord. På sjukhuset i Piteå har man förutom det också en dubbelkoll.

– Om inte svar på remissen har kommit inom 60 dagar så larmar en klinikassistent läkaren som remitterat, säger verksamhetschefen och fortsätter:– Om inte svar har kommit kan den aktuella läkaren ta ställning till ”behöver jag kontakta patienten och höra hur det är eller behöver jag göra någonting annat”.

Familjen å andra sidan kritiserar läkaren, som IVO inte anser har brustit i sakkunnande.

På socialstyrelsens hemsida går det att hitta information om att Dystrofia myotonika kan leda till plötsligt hjärtstopp, som var det Max dog av. Eftersom inte diagnos ställdes innan Max dog togs inte heller något EKG, det skulle göras vid ett senare tillfälle. Läkaren såg därför inte heller några indikationer på hjärtrubbningar och menar att det hade varit svårt att förutse Max död även om han fått en diagnos.

– Diagnosen i sig hade antagligen inte inneburit att man hade kunnat göra något för att förhindra dödsfallet, säger läkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!