I början av januari 2017 gick länets sjukhus in i stabsläge och införde besöksrestriktioner. Akutmottagningarna vädjade till allmänheten att inte uppsöka akuten i onödan.
– Man kan säga att vi hade extremt mycket influensa vid den här tiden förra året jämfört med normalt, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus.
Hur ser det ut med influensa i Norrbotten i år?
– I år är det inte lika mycket. Vi har haft ett antal fall av influensa B, men nästan ingenting av influensa A än så länge. Det är den mer illasinnade influensan, så det är bra att vi sluppit den än så länge, säger Jonas Hansson.
Influensan slog hårt 2017, bland annat för att färre personer än vanligt valde att vaccinera sig. Men också för att den som sjukdom är oförutsägbar.
– Det är förmodligen fler som vaccinerat sig i år. Men influensan är lite olika år till år. Det kan vara extremt mycket ett år och sedan så är det ett eller flera mellanår med lite lugnare läge. Hittills har det varit lite lindrigare sorter än andra år, men toppen brukar komma i februari, så det kan fortfarande dyka upp en hel del, säger Jonas Hansson.
Hur är det med vinterkräksjukan hittills?
– Den är jag lite osäker på än så länge. Det har inte varit några större utbrott hittills i år. Det är enstaka fall men det har inte varit någon större förekomst i sådan utsträckning att vi i sjukvården märkt av det. Men det börjar vara risk att det kommer nu det också, säger Jonas Hansson.
Det värsta är med andra ord troligtvis framför oss. Därför kan det vara bra att ha koll på hur man kan minska risken för att smittas, och smitta ner andra. Vårdguiden har många goda tips om vad som gäller för både influensa och vinterkräksjukan.
Vissa tror att man inte blir smittad igen på ett par år ifall man hade influensa föregående säsong. Men influensaviruset kommer i ny form nästan varje år och därför kan man ofta bli smittad igen.
Hygien är viktigt både när det gäller influensa och vinterkräksjuka. Främst gäller det att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Använd gärna handsprit, men inte enbart. Handsprit hjälper mot influensa, men gör ingenting mot viruset som orsakar vinterkräksjuka.
När det gäller att undvika att smitta andra är det viktigaste att helt enkelt inte vistas bland andra människor när du är sjuk. Influensan börjar smitta redan innan du själv känner dig sjuk och fortsätter smitta så länge du känner dig sjuk. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk eller har feber.
För vinterkräksjukan råder man att man är hemma från skola och arbete i minst ett dygn efter symptomen försvunnit. Barn i förskola ska vara hemma i två dygn.