"Sjukdomen smittar från fisk till fisk"

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är sanering det enda sättet för att stoppa smittan av BKD.– Om vi släpper på övervakningen förlorar vi kontrollen över sjukdomen, säger Eva Jansson, forskare på SVA.

Yttre tecken på BKD kan vara vätskefyllda blåsor på huden ner i muskulaturen. Den tydligaste indikationen är den svällda njuren med vita fläckar.

Yttre tecken på BKD kan vara vätskefyllda blåsor på huden ner i muskulaturen. Den tydligaste indikationen är den svällda njuren med vita fläckar.

Foto: SVA

PITEÅ2015-07-14 21:39

Sverige införde ett kontrollprogram för bakteriell njurinflammation sedan sjukdomen upptäcktes i mitten av 1980-talet.

– Från början var det ganska många fiskodlingar som hade problem med förhöjd dödlighet och sjuk fisk. Det har minskat och nu är det ett fåtal anläggningar som vi kan påvisa sjukdomen på, säger Eva Jansson, forskare på avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor på SVA.

Två smittade odlingar

Förra året upptäcktes BKD hos röding i två svenska fiskodlingar. Eftersom Sverige har tilläggsgarantier från EU för att hålla inlandet fritt från den smittsamma sjukdomen måste fisken slaktas och anläggningarna saneras.

– Problemet med den här bakterien och sjukdomen är att det inte finns någon verksam behandling eller vaccin mot den. Förebyggande kontroll och sanering är den enda möjligheten att skydda sig mot den, säger Eva Jansson.

"Det är sorgligt"

Saneringen kostar mångmiljonbelopp för Umlax och företaget tycker att det är vansinnigt med så drastiska åtgärder för att en fisk har testats positivt för bakterien.

– Det får naturligtvis stora konsekvenser för en odlare som drabbas och det är sorgligt. Men andra fiskodlare som ännu inte har BKD är väldigt mån att hålla på kontrollerna så att man inte får sjuk fisk i sin anläggning, säger Eva Jansson.

Smittar avkomman

Enligt henne räcker det med att en fisk har BKD för att hela odlingen ska vara kontaminerad.

– Sjukdomen smittar från fisk till fisk och den kan också överföras från moderfisken till avkomman, säger Eva Jansson.

Sjukdomen kan orsaka 80-procents dödlighet hos lax.

– Det kan vara så illa om fisken utsätts för stress. Det har vi sett från svenska förhållanden. Regnbåge är mer motståndskraftig mot sjukdomen men då kan den smitta andra i besättningen.

Kan människor påverkas?

– Bakterien överlever inte temperaturer över 30 grader och är därför ofarlig för människa.

Omförhandlas i EU

Sverige är det enda land i Europa som har undantag i EU för att undersöka BKD och de så kallade tilläggsgarantierna ska omförhandlas vid årsskiftet 2015-2016. Enligt SVA vore det olyckligt om kontrollprogrammet försvann.

– Vi har lagt ned mycket resurser för att försöka hålla Sverige fritt från BKD och det vill vi fortsätta med, säger Eva Jansson.

Låg förekomst

Ett argument för att minska kontrollerna av BKD är att smittan finns naturligt bland vild fisk. Enligt Eva Jansson undersöks tusentals vilda laxar och öringar från Östersjön i samband med kompensationsodlingen av fisk varje år och endast ett fall av BKD har upptäcktes de senaste 25 åren.

– Förekomsten bland vild fisk förefaller därmed vara låg. Det är naturligtvis möjligt att vildfisk som går intill kassar med BKD smittad fisk kan ta upp smittan, men i hur stor omfattning det sker är i dagsläget okänt.

FAKTA BKD

Bakteriell njurinflammation, eller BKD, är en kronisk njursjukdom hos vild och odlad laxfisk. Den är känd sedan 1930 och påvisades i Sverige första gången 1985.

BKD förorsakas av bakterien Renibacterium salmoninarum. Smittan kan överföras genom kontakt mellan fiskar men också från moderfisk till rom. Sjukdomen gynnas av låga vattentemperaturer, varför sjukdomsutbrott framförallt förekommer under vår och höst vid temperaturer mellan 7-15 grader.

Yttre tecken på BKD kan vara vätskefyllda blåsor på huden ner i muskulaturen. Den tydligaste indikationen på BKD är den svällda njuren med vita fläckar. Ibland ses också liknande fläckar på lever, mjälte och hjärta, framförallt hos lax och röding.

Angripen fisk kan få en försämrad tillväxt och sjukdomen kan leda till en försämrad livsmedelskvalitet. På regnbåge ligger dödligheten på cirka 5-10 procent. Lax och röding är mer känsliga för BKD, i synnerhet i samband med stress, och dödligheten kan då uppgå till uppemot 80 procent.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!