- Det känns väldigt roligt, speciellt eftersom Norrbotten tidigare legat så högt när det gällt sjukskrivningar, säger Lena Lindgren, projektledare i Norrbotten för Sverige projektet med syfte att just få ner antalet sjukdagar.
- Vi hade väldigt många långa sjukskrivningar tidigare. I dag tror jag knappt att det finns några sådana, istället sätts åtgärder in tidigt eftersom vi vet att människor har svårt att komma tillbaka till sina arbeten om de varit hemma för länge. Istället för att vara sjukskriven på heltid är man också i högre grad deltidssjukskriven i dag, säger Lena Lindgren.
Hon menar att man heller inte kan använda sjukskrivning som ett sätt att komma till rätta med bristen på arbetstillfällen:
Kan sjukskrivningarna minska ännu mer?
- Ja, men inte så mycket på en gång som nu senast. Naturligtvis finns det också en gräns, det kommer alltid att finnas människor som blir sjuka och de har rätt att vara sjukskrivna. Det viktigaste är att vi får ner antalet sjukskrivningsdagar på ett bra sätt - så att inte människor hamnar i kläm, säger Lena Lindgren.
De landsting som lyckats få ner antalet sjukpenningdagar får pengar tillbaka av staten som en slags belöning. För Norrbottens del handlar det om 49 miljoner kronor, pengar som nu ska användas för att ytterligare förhindra att människor hamnar i långvariga och skadliga sjukskrivningar.
Siffror från försäkringskassan visar också att det så kallade ohälsotalet minskar. Tidigare låg Norrbotten i topp i landet, i dag intar länet tredjeplatsen tillsammans med Jämtland och Värmland.