Folktandvårdens skärpta regler trädde i kraft den 15 januari. Patienter måste avboka sitt tandläkarbesök senast två timmar innan stängning dagen före. Annars väntar en avgift på 400 kronor.
– Om man inte kommer till sin tandläkartid eller lämnar sent återbud så debiterar vi oavsett orsaken, säger Tomas Josefsson, divisionschef för folktandvården i Norrbotten.
PT har tidigare berättat om beslutet som motiveras med att sju procent av patienterna inte dyker upp till sin avtalade tid.
– Om vi skulle få bort de här sju procenten skulle det innebära att 5 000 fler Norrbottningar kan få tandvård. Uteblivanden kostade Norrbotten ungefär 20 miljoner förra året, säger Tomas Josefsson.
Beslutet har redan fått konsekvenser. Norrbottens media berättade i onsdags om en upprörd förälder i Luleå som ombads ta med sig sin magsjuka dotter till folktandvården i Bergnäset för att slippa betala avgiften som höjts från 150 till 400 kronor för barn.
– Det kommer alltid drabba någon stackars människa med sjukt barn, men det går inte att undvika. I valet mellan det och att få ned uteblivanden så att många fler norrbottningar kan komma till tandläkaren är valet enkelt, säger Tomas Josefsson.
Enda sättet för sjuka att undvika kostnaden på 400 kronor är att släpa sig till kliniken med feber, eller ta med ett kräkande barn till tandläkarstolen. Om personalen bedömer att patienten är för sjuk så får man åka hem utan kostnad.
– Det är en bedömning som tandvårdspersonal är van att göra. Är patienten för hängig så bokar vi en ny tid och det kostar inget. Om föräldern gör bedömningen att barnet inte orkar åka till folktandvården då måste man stanna hemma. Men då kostar det också pengar tyvärr. Precis som det gör om jag har bokat en tågbiljett och inte dyker upp, säger Tomas Josefsson.
Magsjuka är en vanlig förklaring till att patienter inte dyker upp, men Tomas Josefsson köper inte det.
– Sannolikheten att jag är sjuk just på den dagen som jag har bokat en tandläkartid är väldigt låg. Ett barn är hos tandläkaren i snitt en dag per år. Hur ofta är ett barn magsjukt? Det är inte väldigt ofta. Man måste ha en fruktansvärd otur om det skulle inträffa samtidigt.
Som exempel nämner han föräldrar som sagt att barnet har magsjuka men när folktandvården förklarat att de måste göra bedömningen förändras sjukdomstillståndet.
– När föräldrarna väl kommer för att slippa betala 400 kronor så är barnet friskt.