Nationellt bedrägericenter, NBC, gör sammanställningar av antalet anmälda bedrägeribrott på månadsbasis.
Varje gång de senaste åren har man där kunnat konstatera att bedrägerierna ökar – och särskilt då internetbedrägerierna. Första kvartalet 2018 har 20 000 brott anmälts varje månad, en ökning med 30 procent på ett år.
Tidigare har det mest handlat om att man bjudit ut varor till försäljning på olika säljsidor för att sedan ta pengarna men inte leverera, men på senare år handlar det mer och mer om identitetsintrång av olika slag.
Att handlar varor på kredit i andra personers namn är vanligt, men det som ökar mest är så kallade CN-bedrägerier. Där använder sig gärningsmannen av ensilda personers stulna eller köpta kortuppgifter för köp online.
NBC konstaterar att det under 2017 polisanmäldes mer än 80 000 olovliga köp, men att det bara under första kvartalet 2018 anmälts 26 000 CPN-brott, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med samma tid ifjol. I snitt genomförs 285 bedrägliga köp varje dag i Sverige.
Och tillgången på kontokortsuppgifter bedöms vara hög.
För en mindre summa pengar kan bedragare köpa vanliga privatpersoners kontokortsuppgifter på nätet, dit de regelmässigt läcks efter dataintrång.
Och det här är någonting som naturligtvis märkts av även lokalt.
– Oh, ja. Det ökar ju hela tiden, säger kriminalkommissarie Aron Backman vid Pitepolisen.
– Vi märker ju av det mest i samband med anmälan, men sedan utreds oftast inte ärendena alls då det för det mesta är utlandsbaserade ligor som ligger bakom, det är svårt att lokalisera och utreda helt enkelt, men sju av tio anmälningar rör bedrägerier, säger Backman.
PT har också redogjort för flera fall på senare tid.
För en dryg vecka sedan berättade vi till exempel om 73-årige Edor Nilsson som skulle sälja åtta stycken Lisa Larsson-figurer via Blocket.
Han annonserade ut dem för 8 000 kronor och två timmar senare ringde en presumtiv köpare, som skulle swisha pengarna innan affär.
Två dagar senare ringde en "bankanställd" och sa att köparen inte kunde swisha utan säljarens hjälp – och trots att inga koder lämnades ut försvann 23 000 kronor från kontot.
Samma sak drabbade en annan Pitebo strax före jul. Efter att han loggat in hos sin bank med hjälp av bank-id, officiellt för att kontrollera att pengarna kommit in, länsades kontot på 300 000 kronor.