Sjövett viktigare än körkort för vattenskoterförare

Det ökade intresset för vattenskotrar skapar klyftor. Allt fler uttrycker sina klagomål kring körningen. Regeringen vill nu se tydligare lagföring kring trafiken på vattnet.

"Det roligaste är att hoppa på vågor och bara glida omkring", säger Anton Wasslén.

"Det roligaste är att hoppa på vågor och bara glida omkring", säger Anton Wasslén.

Foto: Adam Berlin

Piteå2020-08-08 11:00

Vattenskotrar har blivit alltmer populära. I och med coronapandemin har dessutom folk semestrat på hemmaplan, vilket har inneburit ett ökat intresse för vattenskotrar. Nu har regeringen tagit fram underlag för att lagföra vattenskoterkörning. Länsrådet i Norrbotten Johan Antti har, tillsammans med tre andra länsråd, haft ett möte med infrastruktursministern Thomas Eneroth (S) för att diskutera hur situationen ser ut i Norrbotten. 
– Mötet handlade om att regeringen ville ha ett första möte med berörda aktörer för att få en bild av problemet runt om i landet. Det jag lyfte fram var parallellen till snöskoter där problemen handlar om störningsmomenten, säger han. 

Johan Antti föreslår att man likt snöskoter ska behöva ett förarbevis. För snöskotrar är åldersgränsen 16 år. 
– Jag vet inte om man ska höja det till just 16, men ett förarbevis och en grundläggande utbildning i sjövett iallafall. Vi har redan sett ett par dödsolyckor i landet. Det kan jag tycka är motiverat. 

Anton Wasslén, 17 har kört skoter länge och började med vattenskoter redan 2016. Han menar att det inte är körkort som är det viktiga utan snarare att få stopp på fyllekörningen.
– Jag tror inte det kommer hjälpa så mycket med körkort. Det största problemet är mest fyllekörningar och krascher som orsakas av det har.

Däremot håller han med om att sjövett kan vara bra en bra grund att ha.
– Det är nog sjövett som folk skulle behöva. Det vill säga någon form av utbildning för som det är idag är det mycket buskörningar, men körkort är nog inte vägen för att få stopp på det, säger Anton Wasslén. 

Problemet med vattenskotrarna berättar Johan Antti är att det inte finns någon tydlig lagföring för att stoppa olaglig körning. 
– Lagstiftningen har kritiserats av EU-domstolen där de menar att Sverige inte kan särskilja vattenskotertrafik för att det bör klassas som en båt, så den lagstiftningen är i stort sett overkbar. De få fallen som kommit in har friats. Det har lett till att polisen och kustbevakningen helt enkelt inte tar fallen vidare längre.

Likt snöskotrar är nöjeskörningen det stora problemet och ökningen av trafik på vattnet i allmänhet har ökat och allt fler klagomål skickas in till länsstyrelsen.
– Det kan väl summeras som vårdslöshet i trafiken. Helt klart är allt fler förbaskade på vattenskoterkörningen, avslutar Johan Antti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!