Olyckan inträffade i slutet av juni och det har varit en hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet i Piteå. Vanligtvis handlar det om uppdrag där medlemmar fått problem med båten ute till havs, men ibland bränner det till ordentligt.
– Det var inte så enkelt att undsätta paret. Båten stod bland stenar och hade slagsida, men vi kunde rädda paret och bogsera segelbåten till Bondön, berättar befälhavaren Johan Hedin.
Det långvarigt fina vädret lockar ut många i skärgården och Johan Hedin säger att för Sjöräddningssällskapet i Piteå-Luleå är det den mest hektiska sommaren sedan starten 2003. Totalt är det ett 20-tal sjöräddare i Piteå och Luleå som på sin fritid bemannar båten dygnet runt.
– Hittills har vi haft ett 30-tal medlemsuppdrag och två riktiga sjöräddningslarm. Om vädret håller i sig tror vi att det kommer vara fullt upp ett par veckor till.
Sjöräddarna turas om att ha jour och inom 15 minuter ska båten Rescue Sparbanken Nord lämna kaj och sätta fart. Båten, som ursprungligen är en stridsbåt 90 E från försvaret, gör 34 knop, så det går undan.
– Det viktigaste är att komma iväg snabbt och att vara redo. Vi övar mycket så att allt ska sitta när det blir skarpt läge, säger Johan Hedin.
RS Piteå grundades år 2003 och idag är drygt tio frivilliga sjöräddare aktiva. I sommar har dessutom en station startats med cirka 15 frivilliga i Luleå. Tillsammans ska de ha koll på kuststräckan Haparanda - Byske.
– Alla som är med gör det frivilligt. Vi hjälper de som är medlemmar, ofta genom förebyggande sjöräddning om någon fått motorhaveri eller slut bensin, men vi rycker också ut på larm om sjönöd.
När PT träffar sjöräddarna i Renöhamn har Johan Hedin sällskap av ytterligare fem sjöräddare, bland annat 19-årige Robin Gustavsson. Han gick med redan som 16-åring och är kanske den yngste skepparen bland sjöräddarna i Sverige. Nu pluggar han till sjökapten i Göteborg.
Att vara på plats inom en kvart på båten kräver förstående arbetsgivare eller också jobbar man inom skolan som Håkan Lundberg.
– Då är det perfekt att hålla på med det här sommartid. Jag har varit med i fyra år och kan lite av varje.
Sjöräddningssällskapet söker ständigt nya frivilliga som är minst 16 år. En som precis hoppat på är Anders Grahn som visserligen är pensionär.
– Jag har varit på sjön sen jag var liten och det var Johan Hedin som fick in mig på det här. Det är kul, men det finns inga genvägar. Vi måste kunna lita på varandra och veta hur utrustningen fungerar på båten.
Säkerheten är viktig och det är alltid ett par i besättningen som har på sig överlevnadsdräkt och säkerhetslina om de rör sig på däck när båten är ute på uppdrag.
– Vi ska inte ta onödiga risker, men ibland måste vi ner i vattnet. Och att koppla en båt i sjönöd i hög sjö är inte alldeles enkelt, säger Håkan Lundberg.
Sjöräddningssällskapet är en frivillig organisation som är medlems- och gåvofinansierad. Det kostar alltså inte staten någonting. Sjöräddningssällskapet bildades den 1 juni 1907 i Stockholm. Då under namnet Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne.
Organisationen bildade på grund av att Sverige saknade en effektiv nationell sjöräddning. Sveriges sjöräddning hade internationellt dömts ut som mycket eftersatt.
Nu har Sjöräddningssällskapet cirka 2 300 frivilliga sjöräddare fördelade vid 71 stationer. Varav Piteå-Luleå är den nordligaste.