Sjöfararna delar med sig av pärlorna

Piteå skärgård har många pärlor. Vana sjöfarare har både gemensamma och lite olika favoriter.

Baksidan av Svarthällan på Stor-Räbben är en av Nils-Johan Larssons favoriter i Piteå skärgård.

Baksidan av Svarthällan på Stor-Räbben är en av Nils-Johan Larssons favoriter i Piteå skärgård.

Foto: Ulrika Lindgren

Piteå2023-07-20 08:00
undefined
Seglaren Malin Bergström är mycket förtjust i Stenskär.

Malin Bergström, seglare: 

– Inte så originellt tips, men Stenskär är givet. Det finns inte så många liknande öar. Miljön påminner om ett ökenlandskap, som att man har landat på planeten Mars, och fiskeläget är underbart. Jag har många fina barndomsminnen därifrån. Stenbergsviken på Mellerstön är ett annat ställe vi gärna återkommer till. 

undefined
Nils-Johan Larsson, seglare.

Nils-Johan Larsson, båtmänniska: 

– Stor-Räbben och baksidan av Svarthällan. Där är det lika fint som Stenskärs baksida. Kluntarna - om det inte blåser kan man ta iland direkt mot klipporna på norra sidan. Vargön förstås, där jag har stuga, och Stenskär. 

Johan Hedin, sjöräddare: 

Stenskär, dit åker vi gärna. Fingermanholmen som har fin och stadsnära sandstrand. Har man inte båt kan man be Piteå båtklubb att bli utskjutsad till Svinöra mot en avgift. Där kan man köpa glass, paddla kanot och träffa båtfolk. Bondö marina och Renö hamn är fina ställen dit man kan ta sig med bil. 

Carina Leinehed, sjöräddare: 

– Piteå sportdykarklubbs anläggning på Renöra, en bit ut från Småskärsudden söder om Piteå. Den är handikappanpassad och det finns grillplats och öppen toalett. Fingermanholmen är också fin. 

Camilla Edvardsson Lundmark, skärgårdskaféägare på Nörd-Haraholmen: 

– Café Hildur förstås. Det finns inte så många ställen i vår skärgård där det finns kafé och som man kan ta sig till med både båt och bil. Här går det att vara även om vädret är dåligt. En annan favorit är Inre Mörögrund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!