Självkörande bilar i fokus

Självkörande bilar är framtidens melodi. Mycket forskning pågår runt den banbrytande tekniken där Interactive Institute Swedish ICT i Piteå utgör en viktig kugge i utvecklingen.
Se film nedan med exempel på självkörande bil.

Ljudet är verktyget i det banbrytande arbete som Johan Fagerlönn, till vänster, Stefan Lindberg, Anna Sirkka och Sofia Larsson bedriver på Interactive Institute Swedish ICT i Piteå.

Ljudet är verktyget i det banbrytande arbete som Johan Fagerlönn, till vänster, Stefan Lindberg, Anna Sirkka och Sofia Larsson bedriver på Interactive Institute Swedish ICT i Piteå.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2015-09-23 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

Tänk om någon i bilens barndom uttryckt en vision om att fordonen i framtiden skulle kunna bli självkörande. En smått galen tanke...

Men nu har spådomen hunnit ikapp verkligheten. På olika håll i världen forskas det med förarlösa bilar – och Piteå har en bra position i utvecklingsarbetet.

Piteå, det är i detta fallet Interactive Institute Swedish ICT på Acusticum, där man i sann symbios med Scania utvecklat "de galna tankarna" i avancerade simulatorer för att slipa säkerhetstänket med ljudeffekter och designa miljöerna i framtidens lastbilshytter.

Ändrad förarroll

– För vår del är det lastbilar som utgör det berörda fordonsslaget men utvecklingen går hand i hand med personbilsmarknaden, förklarar Johan Fagerlönn.

2017 räknar Volvo med att släppa ut hundra förarlösa fordon i trafiken och i USA lär de självkörande fordonen vara än tidigare på banan.

– Med tekniken kommer förarens roll att drastiskt förändras. Fordonen programmeras för att köra, styra, bromsa, svänga själva, hålla avstånden och väja för eventuella hinder.

Övervakning

– Föraren sitter förvisso vid ratten men mera i en övervakande roll och för att fatta långsiktiga beslut. Det kan alltså finnas utrymme för att göra annat, läsa tidningen, gå igenom mötesprotokoll, se film. Sensorer och varningssytem med avvägda smarta ljud håller koll och vägleder ekipaget under fären, säger Johan Fagerlönn.

Redan nu smygs olika funktioner in i nya fordon, som i viss mån knyter an till framtidens teknik med hjälpande insatser vid långsam kökörning, parkering och liknande.

– Utvecklingen går vidare i främst simulatorer och i projektet finns en rad yrkeschaufförer med och ger värdefulla synpunkter över hur framtidens förarmiljöer bör utformas, säger Fagerlönn.

Ljudsatta elbilar

Som en sidogren till framtidens förarlösa bilar arbetar Piteå-institutet även med att ljudsätta ljudlösa elbilar som är under stadig frammarsch.

– Det kan uppstå trafikfaror när ljudlösa fordon överraskar oskyddade trafikanter. Därför har EU sagt att elbilarna ska frambringa ljud från 2019 och den uppgiften är vi på spåret, förklarar Stefan Lindberg.

Ambitionen är att ge elfordonen ett särpräglat ljud i hastigheter från noll upp till 20 km/h.

– Över 20 km/h kommer ljudet från däcken att ta över på ett naturligt sätt, säger Stefan Lindberg.

Processindustrin

Utöver ljud med fordonskopplingar är Piteå-avdelningen även inbegripen i ljuddesignade lösningar för processindustrin.

– Vi har tidigare jobbat fram nya koncept med associerande larmljud för Smurfit Kappa Kraftliners operatörer som vi nu kommer att utveckla ytterligare, berättar Anna Sirkka.

I dessa fall har höga entoniga larmsignaler ersatts av betydligt mildare situationsanpassade larmljud – till operatörernas stora glädje.

– En annan gren gäller gruvnäringen där vi låter ljud leda processerna i att krossa redan sprängda stenblock via fjärrstyrning. Olika ljudsignaler ger god vägledning över exakt var på stenblocken som stöten ska sättas in, förklarar Anna Sirkka.

Såväl LKAB, Boliden som Atlas Copco har välkomnat Piteåföretaget i att utveckla den processen.

Effektiv vägledning

– Det finns egentligen inga begränsningar i vad man kan utföra med ljudsignaler som verktyg för snabb och effektiv vägledning. Endast fantasin sätter stopp, konstaterar Johan Fagerlönn.

– Det finns en massa ljud som vi inte vet om att vi vet om, men väl utprovade och insatta i rätt sammanhang kan de få stor betydelse för utvecklingen, säger Stefan Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om