Siw hittade sin drömtillvaro i Oman

Hon har gjort barnsidor i Piteå och marknadsfört glass i Öjebyn, men de senaste decennierna har Siw Rantapää-Buring tillbringat på betydligt varmare breddgrader. Sedan 1987 arbetar hon som affärsutvecklingskonsult i sultanatet Oman på den arabiska halvön.

Siw Rantapää-Buring,  född i Koskullskulle men verksam i Oman sedan 1987, har inte några planer på att flytta tillbaka till Sverige. "Det är i Oman jag har mitt liv, och mina vänner säger att jag har blivit mer omanier än omanierna själva."

Siw Rantapää-Buring, född i Koskullskulle men verksam i Oman sedan 1987, har inte några planer på att flytta tillbaka till Sverige. "Det är i Oman jag har mitt liv, och mina vänner säger att jag har blivit mer omanier än omanierna själva."

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-08-14 06:00
Siw Rantapää-Buring är född i Koskullskulle och uppvuxen i Gällivare, men flyttade redan som 16-åring till Stockholm för att gå Poppius journalistskola.
- Jag var egentligen för ung, men när de hörde att jag hade åkt 130 mil så tyckte de inte att de kunde skicka hem mig.
En av hennes arbetsplatser blev sedan Piteå-Tidningen.
- Jag var journalistvolontär där 1963-64, och var bland annat Tant Rusty på barnsidan.
Företagsutbildning
Efter fortsatta studier så bytte Siw Rantapää-Buring yrkesinriktning och jobbade bland annat 1968-69 med marknadsföringen av Strands glass i Öjebyn. Sedan lämnade hon Norrbotten för södra Sverige, och och jobbade under 1970-talet med företagsutbildning för liten och medelstor industri, innan hon 1981 flyttade med man och barn till Kuwait.
- Lunds universitet hade ett samarbetsavtal med universitetet i Kuwait, och min man var en av 35 medicinprofessorer som flyttade dit.
När hennes man 1987 fick anställning på Royal Hospital i Oman flyttade familjen dit, och sedan dess har Siw Rantapää-Buring varit bosatt där.
- Det är ett fantastiskt land. Faktum är att redan första dagen jag kom dit så sade jag att i det här landet vill jag leva, inte bara bo, och det har jag aldrig haft anledning att ångra.
Omväxlande natur
Oman är till ytan ungefär lika stort som Norge, men har bara 2,3 miljoner invånare.
- Naturen är fantastisk. Vi har 3 000 kilometer av stränder, det finns inte många platser i världen där du alltid hittar din egen strand med turkosblått och grönt skimrande vatten, säger hon.
- Sen har vi berg som är över 3 000 meter höga och sandöknar som experterna säger är några av de mest fascinerande i världen. Oman är också känt för sina sköldpaddor, och det finns 89 olika arter av delfiner och valar. Och det är underbart att dyka eller snorkla bland korallerna.
Hyllar folket
Men det är framför allt det omanska folket som fångat hennes hjärta.
- Det är ett underbart folk, de är varma, vänliga och gästfria, och har en väldig integritet och stolthet. Det finns heller ingen klassindelning i det här landet.
Siw Rantapää-Buring beskriver Oman som ett öppet och modernt land.
- Mycket ändrades när den nye sultanen tog makten 1970. Nu har vi kvinnliga ministrar, kvinnor har höga positioner i yrkeslivet, på bankerna är de i majoritet, och vi har lika lön för lika arbete. Det finns heller inget tvång att kvinnor ska gå klädda i slöjor.
Driver företag
Själv arbetar Siw Rantapää-Buring som affärsutvecklingskonsult. Hon hjälper företag att knyta affärskontakter i Oman, och har ett eget företag, som hon äger tillsammans med en medlem i sultanfamiljen.
- Jag arbetar både med den privata sektorn och med regeringen. Ibland åker jag utomlands med officiella ministerdelegationer som enda icke-omanier. Men jag har också representerat svenska handelskammare och affärsverksamheter.
Inga flyttplaner
Siw Rantapää-Buring arbetar även som reseagent, och driver dessutom pensionatet Cool Guesthouse i huvudstaden Muskat.
Några planer på att flytta tillbaka till Sverige har hon inte.
- Det är i Oman jag har mitt liv, och mina vänner säger att jag har blivit mer omanier än omanierna själva.
Heta somrar
Fast samtidigt tycker hon att det finns mycket som är fantastiskt med Sverige också.
- Det är egentligen bara klimatet som jag skulle ha svårt att anpassa mig till, att det är mörkt och lite kylslaget stora delar av året.
Värmen i Oman har hon sedan länge vant sig vid.
- Fast det är nog tack vare luftkonditioneringen. På sommaren kan det bli över 50 grader varmt, och det är för mycket. Jag brukar rekommendera svenskar att komma hit från oktober till februari, för då är det fantastiskt i Oman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om