Sinnesträdgårdar har betydelse inom vården

GRÖN REHAB. Helle Nebelong, dansk landskapsarkitekt som arbetar med design av uterum för alla och är specialist på inredning av "sinnesträdgårdar" (sansehaver på danska) och lekplatser, är övertygad om att natur och skönhet påverkar människans psykiska och fysiska balans och välbefinnande. Hon besökte Piteå i veckan.

Piteå2008-02-18 00:00
ÖJEBYN (PT)h

Under veckan har ett nordiskt nätverksmöte med deltagare från Danmark, Finland, Island och Sverige anordnats på Framnäs folkhögskola. Temat har varit "Gröna rum inom rehabiliterande och aktiverande äldreomsorg" (inbegriper även personer med funktionshinder) och så heter också det projekt som Elisabet Borgar från Svenska yrkesinstitutet i Vasa är koordinator för.

Partners från Sverige är Piteå kommuns äldreomsorg, Framnäs folkhögskola och Grans naturbruksskola (Framnäs Hälsokälla) samt SLU Alnarp.

På projektets hemsida skriver man att de gröna rummen är en plats för möten mellan människor, en plats för social gemenskap och rekreation. Gröna rum kan skapas såväl inomhus som utomhus och i anslutning till olika aktiviteter som stimulerar sinnen och anknyter till naturupplevelser.

Vit och grön sektor

"När upplevelser och aktiviteter i miljön är i harmoni med personens bakgrund och karaktär främjas hälsa, välbefinnande och lust. I en sådan miljö stärks vår identitet och självkänsla och vi känner oss delaktiga i ett meningsfullt sammanhang."

Syftet med mötet i Piteå kommun har varit att stärka och vidga det nordiska kontaktnätet mellan aktörerna inom äldreomsorg, handikappomsorg och diakoni å ena sidan och natur och trädgård å andra sidan, mellan den "vita" och "gröna" sektorn.

Nästa steg är att försöka få till stånd en gemensam yrkesutbildning inom gröna rum. I dag finns endast en akademisk utbildning på detta område, vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Ingen ny tanke

I boken "Tänkvärda Trädgårdar" (Formas förlag 2005) beskrivs utemiljöns betydelse i vården. "En medvetet anlagd och använd trädgård intill en vårdinrättning stimulerar sjukas rehabilitering. Tillgång till en vacker trädgård eller park innebär höjd livskvalitet och borde vara en självklar rättighet för alla."

Det förtjänar påpekas att det inte är någon ny tanke att parkvistelse och trädgårdsarbete kan ha goda effekter på hälsan. Kopplingen mellan hälsa och utevistelse kan följas ända från antiken och fram till våra dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om