Förekomsten av silverfiskar ökar i norr

Förekomsten av den långsprötade silverfisken har ökat kraftigt de senaste åren. Anticimex genomför saneringar flera gånger i veckan.

Kenneth Nordström på Anticimex visar upp en betesdosa och en klisterfälla för silverfisk.

Kenneth Nordström på Anticimex visar upp en betesdosa och en klisterfälla för silverfisk.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-04-08 19:00

När lyset släcks kryper de fram. Vissa trivs bara i fuktiga utrymmen, såsom avlopp, medan andra trivs i vilket uppvärmt utrymme som helst, till och med i sängen. Silverfiskar räknas idag som ett mängdskadedjur där den långsprötade varianten ökat kraftigt de senaste åren. Den långsprötade silverfisken, eller supersilverfisken som den också kallas, kan vara besvärlig att bli av med, just för att den trivs överallt i uppvärmda inomhusmiljöer och kan vara svår att upptäcka.

undefined
En långsprötad silverfisk kan bli uppemot två centimeter lång (spröten ej inräknade) och trivs i alla uppvärmda miljöer.

Kenneth Nordström, servicechef på skadedjursenheten för Anticimex i norra Norrland, säger att man gör saneringar av silverfiskar flera gånger i veckan i Piteå, både i privatbostäder och i företagslokaler.

– Den långsprötade silverfisken dök först upp i södra Sverige där den började etablera sig ordentligt för ett antal år sedan. Efter det har den tagit sig norrut i Sverige där den nu är vanligt förekommande, säger han.

undefined
Kenneth Nordström på Anticimex lägger ut en klisterfälla laddad med fiskmjöl.

Den långsprötade silverfisken har "mustasch" och kan bli uppemot två centimeter lång vilket är något större än den vanliga. Som namnet antyder har den också längre spröt.

Silverfiskar som håller till i fuktiga utrymmen, såsom avlopp, äter av det som finns där. Silverfiskar gillar också att äta lim från tapeter, cellulosa och material i böcker.

– Om man får in silverfiskar i ett arkiv till exempel kan det bli problem då de gärna äter av limmet i böcker och cellulosa. Därför är det viktigt att jobba förebyggande, säger Kenneth Nordström, och förklarar att det i dag finns många effektiva metoder för sanering.

undefined
Silverfiskar trivs i fuktiga avlopp men den långsprötade varianten trivs i alla typer av uppvärmda utrymmen.

– Det finns bra fällsystem och beten. Kemiska bekämpningsmedel har kort verkningstid vilket gör att de är ett sämre alternativ än fällor och beten utifrån silverfiskens levnadssätt och biologi.

Kenneth Nordström förklarar att silverfiskar ofta kan komma in i ett hus via byggmaterial eller i någon kartong.

Silverfiskar kan vara svåra att bli av med då de kan klara sig utan mat under lång tid. De kan också ligga helt stilla i långa perioder.

undefined
Kenneth Nordström på Anticimex visar upp en betesdosa och en klisterfälla för silverfisk.

– Man kan göra en behandling och tro att man blivit av med dem och så dyker de plötsligt upp igen efter någon månad då de legat och gömt sig.

Vad säger folk som fått silverfiskar i bostaden?

– Det anses inte alls lika "skämmigt" som förut då man kunde bli ombedd att parkera någon annanstans när man skulle sanera så att det inte skulle synas vart man kom ifrån. I dag är det betydligt mindre hysch hysch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!