KYRKOVALET
Fyra av fem medlemmar i Svenska kyrkan valde att inte rösta i kyrkovalet 2017 i Luleå stift. Men drygt 19 procents valdeltagande är ändå en stor ökning jämfört med tidigare val.
I PT:s spridningsområde skilde sig valdeltagandet åt för fyra år sedan: Flest röstade i Hortlax församling med nästan 29 procent, lägst var valdeltagandet i Arvidsjaur/Arjeplogs pastorat på 15,5 procent. I Norrfjärden röstade 25 procent och i Älvsbyn 19 procent av de röstberättigade.
I Piteå församling landade valdeltagandet på 21,7 procent år 2017, en stor skillnad i jämförelse med valet 2013 då valdeltagandet var endast 14,3.
Hur är känslan inför söndagens val?
– Det känns bra och det har varit fler som förtidsröstat än tidigare, det är i alla fall känslan hos röstmottagarna, säger Jonas Vikström.
Han uppger att man detta val ökat möjligheten att förtidsrösta. För den som ännu inte röstat finns möjlighet att förtidsrösta i Gallerian, Småstaden och i Margretelund på lördagen. Samt ända fram till klockan 20.00 på Kyrkcenter under valdagen.
På valdagen finns möjlighet att rösta i 13 olika lokaler i Piteå församling, också ute i byarna som Långträsk, Böle och Sikfors.
– Det har varit ett av mina mål, att öka valdeltagandet och göra det lättare och mer tillgängligt att rösta. Nu hoppas jag på i alla fall 25 procent i Piteå församling med 18 202 röstberättigade medlemmar, säger Jonas Vikström.
Hans känsla är att valdeltagandet kommer att öka i hela landet, detta då kyrkovalet överlag fått mer uppmärksamhet.
– Arjeplog har man folkomröstningen om gymnasieskolan samtidigt, det kan även öka intresset för att gå och rösta i kyrkovalet.
I Luleå stift är drygt 300 000 personer i Norrbotten och Västerbotten röstberättigade, blir valdeltagandet ungefär likadant som förra gången innebär det att knappt 60 000 personer röstar.
I kyrkovalet röstar medlemmarna om hur Svenska kyrkan ska styras de kommande fyra åren på tre olika nivåer.
– Kyrkofullmäktige/kyrkoråd. Styr inriktningen på verksamheten i den lokala församlingen.
– Stiftsfullmäktige. Styr inriktningen på verksamheten i stiftet.
– Kyrkomötet. Styr förutsättningarna för Svenska kyrkans verksamhet i både Sverige och utlandet.
Röstberättigad är den som är folkbokförd i Sverige, medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år.