Jurist ifrågasätter skolans utredning av avstängd lärare

Stina Carlsson, jurist på Rättighetscentrum Norrbotten, tycker inte det verkar som att skolan gjort det de ska i ärendet med den avstängda läraren som betett sig olämpligt mot elever.
– Skolan har ett stort ansvar att skyndsamt utreda om barn blivit utsatta för sexuella trakasserier, säger hon.

Stina Carlsson, jurist på Rättighetscentrum Norrbotten, tycker inte att det verkar som att skolan har uppfyllt sin utredningsplikt i ärendet med den avstängda läraren. (Arkivbild)

Stina Carlsson, jurist på Rättighetscentrum Norrbotten, tycker inte att det verkar som att skolan har uppfyllt sin utredningsplikt i ärendet med den avstängda läraren. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-10-22 03:30

En lärare på en skola i Piteå har vid flera tillfällen och under flera års tid betett sig olämpligt mot elever. Av dokumentation i ärendet framgår att han daskat kvinnliga elever i baken, nypt i lår och fällt kommentarer som "syns att du rider" och "gillar du äldre män".

För en tid sedan stängdes läraren av och under avstängningstiden ska det utredas om det handlar om sexuella trakasserier. Nyligen beslutade kommunen att varsla läraren om uppsägning och under skälen till varslet skriver man att förtroendet för honom är förbrukat.

Stina Carlsson, jurist och verksamhetsledare på Rättighetscentrum, har läst Piteå-Tidningens artiklar om de avstängda lärarna. Hon ifrågasätter starkt om skolan gjort vad de ska och måste göra i ärendet med läraren som nu är avstängd.

undefined
När en kränkning anmäls inom skolan ska den utredas omedelbart och barn- och utbildningsnämnden som är huvudman ska informeras.

– Som jag förstår det har det inkommit flera anmälningar mot läraren under lång tid. Då det gäller skolor och arbetsplatser är det verksamheten som har ansvaret och då ska utredningar göras skyndsamt. Här talar vi om några veckor, inte månader eller år som det verkar ha gått i det här fallet.

Hon tycker inte det verkar som att skolan uppfyllt sin utredningsplikt och avser att kontakta Piteås skolchef.

– När barn blir utsatta för kränkningar är det angeläget att det upphör. Det ska inte få fortgå för att skolan inte tar tag i det och utreder, säger Stina Carlsson och tillägger att personer som utsatts för sexuella trakasserier gärna får kontakta Rättighetscentrum där man kan få kostnadsfri juridisk rådgivning.

undefined
Piteås skolchef Malin Westling uttalar sig inte i enskilda ärenden men betonar att man ser mycket allvarligt på alla former av kränkningar inom skolan och att dessa ska utredas omgående. (Arkivbild)

Piteås skolchef Malin Westling vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att skolan ser mycket allvarligt på alla former av kränkningar inom skolan.

Hur ska skolan agera generellt?

– När det kommer in en anmälan ska den gå vidare till barn- och utbildningsnämnden som är huvudman. Ofta börjar skolan utreda händelsen på en gång och det kan hända att det dröjer någon dag innan anmälan når nämnden, säger hon och tillägger att om kränkningen är av brottslig art ska den anmälas till polisen för utredning.

Är det aktuella ärendet polisanmält?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Vad säger du om att tre lärare i Piteå misstänks ha kränkt elever och tidigare elever senaste tiden?

– Frågan om kränkningar är oerhört högt prioriterad i verksamheten. Att barn och elever ska känna sig trygga i skolan är en hörnsten i vårt uppdrag. Tyvärr lyckas vi inte alltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!