Sextioårig medalj till Lillpitebönder

Mjölkbönderna på Stålgården i Lillpite prisas för sin högklassiga mjölk. "Det har krävts målmedvetet och konsekvent arbete för att nå fram till detta", säger Bo Engberg, guldmedaljör från Lillpite.

Avvecklat. I februari avvecklades mjölkproduktionen men kor kommer ändå finnas kvar ett par år till i köttproduktion.

Avvecklat. I februari avvecklades mjölkproduktionen men kor kommer ändå finnas kvar ett par år till i köttproduktion.

Foto: Carolina Bengtsson

PITEÅ2018-04-10 14:44

Bo och Anita Engberg har bedrivit mjölkproduktion på gården sedan 1975. De belönas nu med LRF Mjölks Guldmedalj som delas ut av Kung Carl Gustaf i Stockholm. På söndag åker Bo och Anita till Stockholm för att te emot medaljen. Den 16 april delas priset ut på Svenska Läkaresällskapet och bönderna belönas för de 23 år de levererat högsta kvalité på mjölk. I 60 år har medaljen delats ut till mjölkbönder runtomkring i Sverige.

– Det tillhör inte vanligheterna att åka till Stockholm, säger Bo Engberg.

I februari levererades den sista mjölken från gården men en övergång till köttproduktion är något som har planerats i två års tid tillbaka.

– Det är inte ett beslut som tas över en natt, säger Anita Engberg.

Det var inte helt självklart för paret att bli mjölkbönder. Från allra första början var det Bo och hans storebror Sten som tog över verksamheten efter deras föräldrar. Innan dess utbildade de sig till byggnadsingenjörer, eftersom föräldrarna rådde dem till detta för att inte känna sig tvungna att fortsätta i föräldrarnas spår. Men trots detta tog de över gården och fick i början av sina karriärer som mjölkbönder nytta av sin utbildning. 1978 byggde bröderna en ny ladugård i helt egen regi.

– Vi ritade, mätte och var sedan ute i skogen och apterade de längder vi behövde. Virket sågades sedan av dåvarande byasågen här i Lillpite, berättar Bo.

De senaste åren har de haft en anställd för att få avlastning i arbetet. Och bakom guldmedaljen ligger just det, arbete. För att nå fram till utmärkelsen krävs det att hela kedjan håller ihop, från näringsrikt foder och friska kalvar till att mjölken levereras.

– Det har krävts målmedvetet och konsekvent arbete för att nå fram till detta. Det känns bra att få sån fin final och gå i mål med mjölkproduktionen med denna utmärkelse, säger Bo.

Antal kor som levererat mjölk har legat mellan 30–38 stycken under åren. Köttproduktionen kommer fortgå under några år och ge möjlighet till att eventuella efterföljare får chansen att ta över. Bo och Anita själva har som mål att få ta vara på tiden när de pensioneras och bara arbeta så länge de orkar.

Ytterligare fyra gårdar i Norrmejeriets område belönas med LRF Mjölks Guldmedalj. En mjölkgård från Sikfors, två mjölkgårdar från Lövånger och en från Vännäs.

Krav för Guldmedalj

Uppfylla mejeriernas kvalitetsparametrar som rör djurhälsa, miljö, foder och hygien.

Uppfylla leverans- och kvalitetsregler och inga prisavdrag får ha förekommit.

Alla lukt- och smakprov måste vara i klass 1.

Extra höga krav på innehållet av bakterier och celler.

Fryspunkten ska ligga under eller lika med -0,510° C.

Källa: www.lrf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!