Därför har simprovet i femman kommit som en kalldusch för många.
- Många elever klarar inte provet. Det kan vara av olika anledningar som vikt eller kondition, många är också väldigt nervösa och får till och med astmaanfall. En del kommer inte ens hit, säger Eva-Lena Espling, badmästare i Munksunds simhall.
Tidigare skulle eleverna i femman klara av att simma 100 meter, varav 25 på rygg. I fjol ökade dessutom regeringen kravet till 200 meter, varav 50 på rygg. Simprovet är numera också del av det Nationella provet i årskurs fem.
- I fjol var det tre av tio elever som inte klarade simprovet, betydligt sämre än i årskurs tre då 97 procent fick godkänt, några extra pengar finns inte att tillföra i dessa tider. Det är därför som vi flyttat om resurserna, säger Kent Eriksson, enhetschef för Piteå kommuns anläggningar.
Beslutet har klubbats igenom av barn- och utbildningsnämnden.
- Det känns både och ... de femteklassare som tidigare inte klarat simprovet har känt sig utpekade och dåliga, det har inte alls fungerat bra. Nu tränar vi innan och förbereder dem inför provet, målsättningen är att 100 procent av eleverna ska ha godkänt till jul. Har man god simteknik i vuxen ålder och hamnar i en nödsituation spelar det stor roll, säger Eva-Lena Espling.
Gott exempel
PT ger sig ut på jakt efter en klass som bedriver simundervisning. Hortlax simhall och Öjebyns simhall ekar dock tomma. Det visar sig att bara en enda skola i hela kommunen har simundervisning på fredagar. Det är resurskolan Tallbackskola på Furunäset som håller till i Munksunds simhall.
Tallbackaskolan skiljer sig från mängden, i positiv bemärkelse, här har eleverna simträning varje vecka från tvåan till sexan.
- Eleverna får mycket simundervisning. Utifrån sina förutsättningar så blir de alla väldigt duktiga, en del skulle nog kunna börja träna med Pite Sim på sin fritid. Jag vet ingen elev som under årens lopp inte klarat simprovet i femman, säger Rikard Hällgren, pedagog.