Sex tips på stadsnära utflykter

”Fram för småslagna äventyr runt husknuten”, säger friluftsälskaren Thomas Jonsson och tipsar om sex utflyktstips i närområdet.

Klassiker. Kalahatten med sina våffelkvällar sommartid är ett klassiskt utflyktsmål.

Klassiker. Kalahatten med sina våffelkvällar sommartid är ett klassiskt utflyktsmål.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2016-02-27 06:00

.

1. Degerberget

Thomas kommentar:

”Här har vi varit mycket. Det är nära och lättillgängligt. Spännande med spår av inlandsisen och rullstensåsar. Fin utsikt över skärgården”.

.

Degerberget har en dramatisk prägel och är rikt på mineraler. Övre delen av berget karakteriseras av kalspolade hällar och klappstensfält. Här finns vindskyddad grillplats samt ett utsiktstorn.

.

2. Kalahatten

Thomas kommentar:

”Piteås mest kända utsiktsberg”.

.

Toppen ligger 243 meter över havet och bjuder på utsikt över Svensbyn, Infjärden och ut mot havet.

Kalahatten är ett kalottberg där bergssidorna har kalspolats av havets bränningar. På bergets baksida, strax nedanför den tydligt markerade kustlinjen, ligger ett stort klapperstensfält. Här finns en 4 000 år gammal offerplats.

.

3. Eliasleden och Eliasgrottan

Thomas kommentar:

”En klassiker med intressant historia”.

.

Eliasleden som är Piteås längsta vandringsled startar i Svensbyn. Elias-leden har fått sitt namn efter stortjuven Elias, som på 1800-talet härjade i Infjärden och sägs vara Piteås svar på Robin Hood. Leden löper genom en mycket varierad terräng med områden av gammal skog, frodiga våtmarker och häll- och bergsområden.

.

4. Arkeologstigen

Thomas kommentar:

”Här är det fint att knata runt och titta på fornlämningar”.

.

Vandringsstig i förfäders fotspår. I Jävre, där man tror att en av Norrbottens äldsta befolkning bodde för 3 000 år sedan, finns många lämningar i form av gravar, labyrinter och offerstenar. Det är Norrbottens Museum som har märkt ut en stig där man passerar fornminnen. I trakten hittades det så kallade Jävresmycket, ett bronssmycke från 400–600 e. Kr.

.

5. Råberget

Thomas kommentar:

”Här brukar många springa och cykla”.

.

Från Karlbergsparken går flera vandringsleder, där man kan promenera eller åka skidor. Från rundor på ett par kilometer upp till sjutton kilometer. På vägen kan man stanna till på utsiktsplatser på Råberget eller Falkberget.

.

6. Solanderleden

Thomas kommentar:

”Här har jag faktiskt inte varit själv än, men jag har hört mycket som låter spännande”.

.

Fram till år 2020 ska runt 15 mil led – från Jävre i söder till Ersnäs i norr färdigställas. Vandringsleden är döpt efter Pitesonen och upptäcktsresanden Daniel Solander, botanist, världsomseglare och lärjunge till Carl von Linné.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om