Sex av tio tar godis mot halsont

Förkylt? En ny våg av förkylningstider är på gång i landet, och det finns anledning att vara försiktig. Ny statistik från Sifo visar också att så många som sex av tio använder verkningslöst "godis" för att lindra sitt halsont. I storstäderna är det dessutom vanligt att man tar kontakt med läkare för att få hjälp.

Piteå2005-12-27 00:00


Kunskapen om hur man lindrar halsont, och om och när det är befogat att söka hjälp för sina besvär, varierar i landet. Klart är att det i storstäderna är betydligt vanligare att man söker upp sin lokala vårdcentral för att få hjälp och råd, medan landsbygden tiger och lider - eller kanske vet vad man ska göra?

Virus-ont



Halsont är ett vanligt förkylningssymptom och uppträder oftast i kombination med snuva, feber och ont i öronen eller hosta. Det orsakas för det mesta av ett virus, och då är antibiotika både onödigt och verkningslöst. Rör det sig däremot om en bakterie, som till exempel vid halsfluss, kan antibiotika vara nödvändigt för att bli av med sjukdomen.

Men få vet skillnaden.

I storstäderna söker 20 procent läkarhjälp, medan hälften så många (10 procent) gör det på landsbygden.

Yngre drabbas oftare



Sifo:s undersökning visar att varannan svensk haft ont i halsen det senaste året och att de flesta (91 procent) fått det i samband med en förkylning. Halsont är också betydligt vanligare bland yngre människor än bland äldre. 70 procent av de tillfrågade i åldern 15-29 år hade haft ont en eller flera gånger det senaste året, medan bara 19 procent av 65 år eller äldre hade drabbats.

En annan anmärkningsvärd statistisk uppgift är så många, hela 56 procent av de som drabbas, äter verkningslöst "godis" från mataffären för att lindra besvären.

46 procent använder varmt te eller mjölk, 31 procent honungsvatten, 31 procent värktabletter, 29 procent halstabletter från apoteket, sju procent gurglar sig i saltvatten och sju procent använder pressad citron.

Några uppgifter om hur många som använder hälsokostpreparat finns däremot inte i undersökningen.

Smitta inte andra



Har du drabbats av förkylning och/eller halsont, se till att inte smitta andra i onödan.

Stanna hemma från skola/jobb, nys i armvecket istället för i händerna, inget pussande och kramande i onödan, tvätta händerna ofta och vädra med jämna mellanrum. Frisk luft kan göra underverk.

Men det kan visst tron också göra, så godis kanske hjälper - bara man tror på det...



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om