Sex av tio hinner inte till sjukhus vid hjärtinfarkt

Sex av tio som dör i hjärtinfarkt avlider innan de kommer till sjukhus, visar nya beräkningar från Hjärt- och lungfonden.
– Tiden till den första defibrilleringen är oerhört viktig, säger Lena Juntti-Larsson, verksamhetschef och överläkare på kompetenscentrum för hjärtsjukvård på Sunderby sjukhus.

I Norrbotten pågår just nu ett projekt för att minska dödligheten i hjärtstopp utanför sjukhus.

I Norrbotten pågår just nu ett projekt för att minska dödligheten i hjärtstopp utanför sjukhus.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

PITEÅ2014-03-06 06:00

Varje år dör cirka 8500 personer i Sverige till följd av en hjärtinfarkt, och i Norrbotten var det 59 procent som avled innan de hunnit komma till sjukhus. I riket är siffran 63 procent.

– Tiden är viktig, hjärtstopp är allvarligt och man behöver snabba åtgärder, säger Lena Juntti-Larsson.

Felmarginal

Men siffrorna som visar antalet personer som avlider i hemmet på grund av hjärtinfarkt har också en felmarginal värd att nämna.

– Dödsorsaken kan inte alltid kartläggas och då skrivs ofta hjärtinfarkt som dödsorsak även om man inte vet med säkerhet, säger Lena Juntti-Larsson.

Propplösande medicin och ballongvidgningar är framsteg inom forskningen som innebär att fler överlever en hjärtinfarkt när de väl kommer till sjukhus.

– Hjärtsidan har varit ganska duktiga på att informera om att det är viktigt att söka akut hjälp, men vi ser att det är många som inte kommer in i tid och en del i det är nog att alla inte söker hjälp. Ingen vill ringa ambulans i onödan, säger Lena Juntti-Larsson.

Projekt

I Norrbotten pågår för tillfället ett projekt som fokuserar på just dessa frågor.

– Det är Socialstyrelsen som finansierar ett projekt för att minska dödligheten i hjärtstopp utanför sjukhus. Hittills har man utbildat befolkningen, skolor och så vidare, samt placerat ut hjärtstartare, säger Lena Juntti-Larsson.

Projektet pågår fortfarande och därför finns inga resultat att redovisa, men att informera befolkningen är en viktig uppgift för att minska siffran.

– Information och att utbilda befolkningen är det som hjälper samt snabba insatsar med avancerad hjärt- och lungräddning. Ifall något händer ska man inte vara orolig för att göra fel, det enda felet man kan göra är att inte göra någonting.

Vilka är riskfaktorerna?

– Rökning är den största faktorn. Det är alltid en vinst att sluta röka, säger Lena Juntti-Larsson.

Hjärtinfarkt Så bidrar man till forskningen

- Cirka 30 500 personer drabbas av hjärtinfarkt i Sverige varje år. Det innebär att fler än 80 personer varje dag får hjärtinfarkt.

- 8 500 personer dör av sin hjärtinfarkt i Sverige varje år.

- Hjärtinfarkt kan komma snabbt och utan förvarning, men i andra fall föregås insjuknandet i hjärtinfarkt av dagar med korta episoder av bröstsmärta, obehag i vila eller vid lindrig ansträngning.

- Sätt in en gåva på Hjärt-Lungfondens pg 90 91 92-7, skriv ”hjärtinfarkt”

- Skänk via hemsidan, www.hjart-lungfonden.se/gava

- Sms:a HJÄRTA till 72 901, så går 50 kronor till forskningen

Källa: Hjärt- och lungfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om