"Kan inte föreställa mig hur Piteås kvinnor haft det"

Under sex år har Piteå stått utan kvinnojour, nu kraftsamlar systrarna Tina och Sara Sandström för att fortsätta utveckla nya Kvinnojouren Lillasyster. "Jag kan inte föreställa mig hur Piteås kvinnor haft det under de här åren", säger Tina.

"Tänk så många kvinnor som sökt hjälp, men inte fått det under de här åren", säger Tina Sandström, ordförande för Kvinnojouren Lillasyster om att Piteå saknat en jour under sex års tid.

"Tänk så många kvinnor som sökt hjälp, men inte fått det under de här åren", säger Tina Sandström, ordförande för Kvinnojouren Lillasyster om att Piteå saknat en jour under sex års tid.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2022-01-06 19:00

MÄNNEN SOM SLÅR

Tina Sandström menar att behovet av en kvinnojour i Piteå är enormt stort.

– De här åren när vi har stått utan har varit katastrof, tänk så många kvinnor som sökt hjälp, men som inte fått det, säger Tina och nämner bland annat det faktum att det i dag inte finns någon jourtelefon dit våldsutsatta kvinnor kan ringa dygnet runt.

– Att lämna ett våldsamt förhållande är en process, är kvinnan redo att lämna klockan tre på natten så står fönstret öppet en stund. Men då har hon inte haft någonstans att ringa. Ja, man kan ringa 112 om det är akut, men annars ingen. Jag vet även kvinnor som ringt till Luleås kvinnojour som har fått avvisa dem.

undefined
Systrarna Sara och Tina Sandström tog saken i egna händer och startade Kvinnojouren Lillasyster i Piteå.

Piteå kommun driver skyddat boende i egen regi men har bara personal under dagtid. Kvinnojouren Lillasyster siktar på ett skyddat boende med personal dygnet runt samt en jourtelefon.

Under musikarrangemanget på Kajman och välgörenhetsauktionen på Kaleido i december fick Kvinnojouren Lillasyster in totalt cirka 106 000 kronor. Med en mängd övriga bidrag som föreningen fått in har man nu möjlighet att teckna kontrakt på en lokal. Tanken är att kunna flytta in sista februari, alternativt sista mars.

– Jag är helt överväldigad av det starka stödet, både från Piteås företagare och Piteåborna, säger Tina Sandström.

En budget på 1,7 miljoner är planerad för år 2022, då ingår dels ett skyddat boende med inventarier, dels två anställda. Som läget är nu kan man betala lokalen för åtta månader framåt.

– Vi måste också ha ett möte med kommunen för att höra oss för hur de kan hjälpa oss framåt, säger Tina Sandström.

I dag är cirka 75 kvinnor medlemmar i jouren.

– Vi är i alla åldrar, från 20 år och upp till 70 med olika bakgrunder. En del vill jobba i jourverksamheten, andra är bra på ekonomi eller på att söka bidrag. Alla behövs, säger Tina Sandström.

undefined
Tina Sandström är överväldigad av stödet från Piteåborna och Piteåföretagarna, musikevenemanget på Kaleido gav 16 000 kronor, välgörenhetsauktionen cirka 90 000 kronor. "Helt fantastiskt".

Jouren välkomnar både kvinnor och icke binära. Män som vill stötta jouren kan göra det ekonomiskt.

Man vill jobba med enbart kvinnor och icke binära personer och har därför valt att vara en kvinnoseparatistisk förening som Roks.

Den 15-16 januari ska också alla som jobbar med jourverksamheten gå Roks grundutbildning.

– Det finns plats för fler deltagare, säger Tina Sandström som håller på med intervjuer och välkomnar fler att söka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!