Sensmotorik - ny metod att hjälpa barn

I en kur (byggd efter konstens alla regler) på Sensmotoriskt centrum på Bergsviksskolan görs hörseltesterna. Här av idrottsläraren Anders Nilsson, de övriga i teamet är specialpedagogerna Birgitta Eriksson och Siv Lundberg.

I en kur (byggd efter konstens alla regler) på Sensmotoriskt centrum på Bergsviksskolan görs hörseltesterna. Här av idrottsläraren Anders Nilsson, de övriga i teamet är specialpedagogerna Birgitta Eriksson och Siv Lundberg.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-04-15 06:00
Det är strax efter lunch på Bergsviksskolan och i sexårsklassen är det som varje dag dags för 20 minuters motorisk träning enligt ett speciellt ettårigt rörelseprogram.
Övningarna har roliga namn som "larven" och "alligator två" och går ut på att följa de riktigt små barnens rörelser (mellan 0 och 1 år).
"Det är bra! Lyft upp huvudet!" instruerar förskolläraren Karin Lindh.
Som bebisar
Barnen tycker det är roligt och ålar sig fram på golvet som bebisar som precis börjat kunna ta sig fram och utforska världen.
På det sensmotoriska centrumet på skolan menar specialpedagogerna Siv Lundberg, Birgitta Eriksson och idrottsläraren Anders Nilsson att små barn som blivit burna mycket eller suttit fastspända en stor del av tiden i exempelvis lära gå-stolar eller bilbarnstolar helt enkelt hoppat över några av stegen i den naturliga utvecklingen.
Fina resultat
Om ett litet barn inte fått tillräckliga möjligheter att röra sin kropp försvåras uppbyggnaden av de posturala reflexerna, som behövs för att hålla kroppen upprätt och det påverkar även penngreppet.
- Då kan man få kämpa mycket för att kunna orka sitta upprätt i skolbänken, säger Siv Lundberg som berättar att Bergsviksskolan kört rörelseprogrammet sedan hösten 2007 med hittills fina resultat.
- Man gör övningarna i grupp, men vi har sett att de barn som har de största svårigheterna också gör de största vinsterna. Man ser också att barn som har svårt att lära sig läsa och skriva ofta även är motoriskt oroliga, säger Anders Nilsson.
700 barn tränar
Träningsprogrammet är bäst lämpat för barn mellan fem till nio år. Under läsåret 08/09 har de tre pedagogerna även utbildat och handlett ytterligare ett 60-tal pedagoger i Piteå kommun i rörelseprogrammet. I dag tränar runt 700 barn (de flesta i sexårsverksamheten) varje dag runt kom i kommunen.
För de barn med större svårigheter med balans och reflexer finns också möjlighet att få ett individuellt träningsprogram.
Samspel i hjärnan
Sensmotorik handlar om sinnenas samspel i hjärnan (läs mer i faktarutan). Det är när sinnena inte samspelar som problem uppstår i hjärnan, det handlar om motorik, hörsel och syn. Barn som exempelvis har svårt att lära sig läsa kan få sin syn kartlagd med en Key-Stoneapparat. Genom apparaten så undersöks ögonens inställningsläge, om båda ögonen samverkar och synskärpa på långt och nära avstånd.
Om avvikelser upptäcks så skickas en remiss till en ögonmottagning eller specialutbildad optiker.
Även pedagogik
- Det är inte en medicinsk, utan en pedagogisk, undersökning, säger Siv Lundberg.
Även barn med hörselproblem, exempelvis dem som störs av skrapande stolar i klassrummet kan få hjälp (läs mer i artikeln intill).
En pusselbit
Teamet menar att vissa barn kan ha svårigheter inom ett av områdena, men det finns också barn som behöver träna både hörsel och motorik samt behöver glasögon.
- Och själva träningen sker hemma, så det bygger mycket på att man har föräldrarna med sig, säger Anders Nilsson. Teamet påpekar dock att sensmotoriken bara är en pusselbit i arbetat att hjälpa barn med svårigheter.
- Det är ingen mirakelmetod som ger svar på frågor. Samtidigt tror jag bara att det här är början, det finns mycket mer att utforska inom det här området, säger Siv Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om