Seniorer äter nyttigare

Svenska seniorer äter nyttigare mat än tidigare. Framförallt har männen förändrat sina matvanor till det bättre.

Kött. Oxfile och entrecote är en favorit bland svenska seniorer visar en ny undersökning.

Kött. Oxfile och entrecote är en favorit bland svenska seniorer visar en ny undersökning.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2018-04-10 12:25

Sex av tio äldre män har ändrat sina kostvanor visar en undersökning i Senior Barometern. Fler än 6 200 seniorer, (+55 år) har medverkat.

Undersökningen visar att flertalet seniorer vill leva ett hälsosamt liv med nyttig kost. Endast 3 procent säger sig "sällan" eller "aldrig" tänka på vad de äter. 66 procent uppgav att de "oftast" tänker på vad det är de stoppar i sig.

Männen sticker ut. Den största förändringen mot nyttigare kost har skett hos männen där 60 procent uppger att de äter nyttigare än för fem år sedan. Fler kvinnor åt nyttigt för fem år sedan och har inte behövt göra lika stor förändring.

Ungefär en tredjedel unnar sig att äta onyttigare en gång i veckan och en del två till tre gånger i veckan.

Undersökningen visar också att äldre över 55 år undviker läsk, chips och bullar. Även sprit ligger på listan över vad man är försiktig med.

När det gäller matvalet så hamnar vegetariskt på bottenplats medan torskrygg är en favorit liksom skaldjursplatå och oxfilé/entrecote.

Grönsaker äts mer än tidigare. Männen föredrar att äta mer fisk medan kvinnorna vill ha mer grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om