Sena datorer gör det svårt för eleverna

De försenade elevdatorerna påverkar undervisningen på Strömbackaskolan. Lektionsinnehållet får kastas om och uppgifter skjutas upp.

Elina Berglund, Emelie Wall, Alva Kenttä och Nelly Petterson går samhällsprogrammet och märker av frustrationen hos lärarna över de sena datorerna.

Elina Berglund, Emelie Wall, Alva Kenttä och Nelly Petterson går samhällsprogrammet och märker av frustrationen hos lärarna över de sena datorerna.

Foto: Linnea Lundström

PITEÅ2019-09-16 18:45

Det handlar om drygt 500 elevdatorer som inte har kunnat levereras i tid till Strömbackaskolan. De skulle egentligen ha anlänt den nionde september, blev försenade till den 16:e men är nu minst några veckort bort. Något definitivt besked om när datorerna är på plats har inte getts, och några datasalar med stationära datorer finns inte.

– De elever som har extra behov av dator, som har läs- och skrivsvårigheter till exempel, har fått reservdatorer som vi har sparade, säger gymnasiechefen Britta Dahlén.

Musik- och medieeleverna har fått sina skoldatorer som till skillnad från övriga är av märket Apple. Resten av eleverna på Strömbacka står datorlösa på obestämd tid.

Till följd av datorbristen har många lärare behövt ändra lektionsupplägg och planering av undervisningen.

– Det är många som är frustrerade och det har vi full förståelse för. Man har ju planerat sina lektioner på ett visst sätt och nu behöver man tänka om. Vissa kurser är lättare att anpassa än andra, säger Dahlén.

Frustrationen märks av även bland eleverna. Sebastian Cullsberg går första året på barn- och fritidsprogrammet och tycker att de försenade datorerna försvårar vissa lektioner.

– Vi gör väldigt mycket saker på datorn egentligen och när det inte går skjuts vissa uppgifter upp. Jag är rädd för att det kommer komma väldigt mycket jobb på en gång när datorerna väl kommer, säger han.

Klasskompisarna Josef Lindkvist, Ebba Viklund, Oskar Viklund och Emma Johansson går i klass NA1B på det naturvetenskapliga programmet, en utbildning som har högt tempo och mycket självstudier.

– Allt är ju planerat utifrån att vi ska ha datorer, så mycket har behövts ändrats om. Det känns väldigt segt att inte veta hur länge vi måste vara utan, säger Emma Johansson.

– Men jag tycker lärarna har löst det väldigt bra ändå, de gör det bästa av situationen, säger Ebba Viklund.

– Men det är otroligt mycket lösa papper att bära runt på, det är lätt att slarva bort genomgångar och så, säger Oskar Viklund.

Liam Lindgren, Diana Stoltz och Elsa Häggbom går ettan på samhällsprogrammet och tycker det är dåligt att beskedet om de försenade datorerna kom så sent.

– Vi fick veta några dagar innan att datorerna inte var färdiga. Det känns konstigt, någon borde ju ha vetat om det, säger Diana Stoltz.

– Det är ett hjälpmedel man är van vid sen högstadiet så det är klart att det försvårar mycket, säger Liam Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!