Sommaren är en semesterperiod för många i samhället. Men för många kan det också innebära en period av svåra val, där man måste välja mellan att åka på semester eller att stanna kvar och ta hand om närstående som är i behov av vård, menar Anhörigas riksförbund. Enligt Anhörigas riksförbund och Frösunda omsorg så finns det i dag mer är 30 000 anhöriga i Norrbotten som regelbundet måste ta hand om någon närstående.
– Många av Sveriges anhöriga har ett enormt behov av att få koppla av under sommaren, både från ett eventuellt jobb och från det ansvar som det innebär att sköta kontakten med myndigheter eller att sitta i telefonkö i sin roll som anhörig. Tyvärr så kan faktorer som att den ordinarie personalen på ett äldreboende byts ut mot sommarvikarier bidra till ökad stress när man som mest behöver vara ledig, säger Ann-Marie Högberg i ett pressmeddelande, ordförande i Anhörigas riksförbund.
Problematiken som Anhörigas riksförbund framställer känner dock inte alla igen sig i. Trädgårdens äldrecentra i centrala Piteå är en utav dem.
– Trädgårdens äldrecentra har öppet hela sommaren för avlösningsgäster och har haft möjlighet att erbjuda de hjälp till de som haft behov, säger Annika Morén, enhetschef på Trädgårdens äldrecentra.
De upplever inte att det är semestertider som gör anhöriga stressade och oroliga, det är snarare att man tar hand om sin närstående under en för lång tid utan att söka hjälp. Många tar hand om sin närstående fram tills en punkt där man hunnit bli totalt utmattad.
– Det är som en inre strid tror jag. Tanken om att ”vi ska ju ta hand om varandra” gör det svårt att ta hjälp av andra. Det är ett stort steg att ta, att avlösa ansvar till någon annan, säger Anna Nilsson, som arbetar som arbetsterapeut och anhörigstöd.
Hon fortsätter.
– Det är viktigt att ta hand om sig själv. Många glömmer helt bort sig själva när de tar hand om sin närstående. Det är lite som med gasmaskerna på flygplanet, ta först på din egen och sen kan du börja hjälpa andra, säger Anna Nilsson.
Som anhörig har man mycket jobb att göra, olika myndigheter att kontakta och en hel del telefonköer att stå i.
– Man är ju som spindeln i ett nät som anhörig. Man ska fixa vård, medicin och en massa annat, så det är lätt att man kan bli stressad och trött, säger Annika Morén