Se upp var du parkerar

Allt fler smiter från ansvar efter att ha orsakat en skada på någon annans fordon vid parkering. Bara i Piteå har antalet nästan fördubblats på tre år.

Mona Sandström har råkat ut för två parkeringsskador på sin bil. Hon har valt att inte koppla in försäkringsbolaget då självrisken är så hög.

Mona Sandström har råkat ut för två parkeringsskador på sin bil. Hon har valt att inte koppla in försäkringsbolaget då självrisken är så hög.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2019-08-11 06:00

Det är många som råkar ut för skada i lacken på bilen när de stått på en parkeringsplats. Om det beror på att bilarna blivit större medan många p-rutor blivit mindre är oklart.

Jenny Lindblom en av dem. Hon har dålig erfarenhet av allmänna parkeringar och av den anledningen tar hon inte heller bilen till jobbet eftersom den då måste stå på en sådan.

Hennes relativt nya BMW fick en lackskada efter att ha stått på ICA Kvantums parkering.

– Det känns extra mycket eftersom jag inte orsakat skadan själv. En bil är en stor investering och jag är rädd om min, säger hon.

Vem som har orsakat skadan vet hon inte. Personen gav sig inte till känna.

–  Vissa p-fickor är nog så små så jag undviker vissa parkeringar.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Antalet parkeringsskador där den skyldige smitit från sitt ansvar har ökat. I hela Norrbotten har smitningar från parkeringsskador ökat från 552 anmälda till polisen under första halvan av 2015, till 698 under första halvan av 2018. Det är en ökning med närmare 27 procent.

I Piteå var 56 personer drabbade av smitare 2015. 2018 var det 94 personer.

Många av förövarna kommer undan. Främst för att det inte finns vittnen som kan bevisa att skadan inträffat. Polisen är mycket sällan inkopplad och rycker inte ut, men en polisanmälan behövs om försäkringsbolaget ska kopplas in. Är motparten känd går det via dennes försäkringsbolag.

Smitarna orsakar skador för enorma summor. Trafikförsäkringsföreningen, som ansvarar för reglering av parkeringsskador orsakade av okända fordon, godkände under 2018, ungefär 21 500 skador till en kostnad av 265 miljoner kronor. Det är också en ökning jämfört med tidigare år.

– För att få ersättning från oss så gör försäkringsbolagen en bedömning utifrån våra riktlinjer. Om kriterierna uppfylls kan kunden få betala en lägre självrisk. Nya fordon kan ju ha en hög självrisk på uppemot 8 000 kronor, säger Michaela Thunell, teamchef för sakskador på Trafikförsäkringsföreningen.

Mona Sandström, Piteå har råkat illa ut två gånger det senaste året.

– Den här repan, säger hon och visar kraftiga repor på bilens högra sida, den upptäckte vi först när vi tvättade bilen. Så vi har ingen aning om var vi stått när vi fått den.

En stor buckla bak på bilen har det också blivit.

– Det är tråkigt men inget att göra då självrisken är så pass dyr och bilen är från 2008. Maken tar inte gärna den nyare större bilen vi har in till stan just av rädsla för parkeringsskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om