Se över taket i tid

Ett skadat tak kan ställa till omfattande problem för husägare. Se därför över takets skick innan höstrusket och vintern kommer, råder plåtslagare Jocke Hansson.

Husägarna upptäckte en fuktskada i garaget och valde att lägga om taket på hela huset. Betongpannorna hade suttit på i 50 år och nu får huset ett plåttak.

Husägarna upptäckte en fuktskada i garaget och valde att lägga om taket på hela huset. Betongpannorna hade suttit på i 50 år och nu får huset ett plåttak.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-09-17 08:00

– Börja i tid. När du upptäcker en skada eller ett problem på huset så ta tag i det på en gång, kontakta en hantverkare och vänta inte till dess att det är för sent, säger Jocke Hansson, delägare vid Plåtcentrum.

Ju längre tid det tar innan en skada upptäcks desto större är också risken att skadan blir besvärligare att åtgärda.

Husets hatt

Ett hustak har som uppgift att skydda huset. Både på utsidan och på insidan, därför är det viktigt att ge taket lite extra uppmärksamhet.

– Se till att taket byggs ordentligt och sköt sedan om det, säger Jocke Hansson.

Men husägare prioriterar ofta taket sist, upplever han, och råder husägare att tänka om.

– Om taket är skadat är det stor risk för fuktskador och mögel i huset. Ett nyrenoverat kök känns trist att renovera igen om det blir fuktskador för att taket har varit skadat. Se därför till att taket är helt innan husets insida renoveras, säger Jocke Hansson.

Väder och vind

– Titta på taket, uppmanar han.

Väder och vind sliter på tak, men ett bra tak ska skydda mot hårda vindar, regn och snö som kan tänkas komma under höst- och vintermånaderna.

– Har du ett bra tak behöver du inte oroa dig, men det är viktigt att det är ordentligt gjort och att du ser efter det, poängterar Jocke Hansson.

Plåtslagarens råd inför höst och vinter:

Se till att allting sitter fast ordentligt, tegelplattor, vindskivor och så vidare.

Se efter så att inget material är skadat.

Vid alla takgenomföringar finns en risk att vatten tränger in, se därför till att allt är i skick. Som vid skorstenen till exempel.

Städa hängrännorna så att det inte blir stopp när snön smälter framåt vårkanten.

Se också till att stupröret är helt.

Se till att rasskydden finns på plats innan vårsmältningen.

Skotta av taket i tid. Låt det inte bli mer än en halvmeter snö, men skotta däremot inte för mycket. Lämna cirka tio centimeter för att inte skada taket.

Om snön tinar på vissa delar på taket tyder det på en värmeansamling och att inomhusvärme sipprar ut. "Då eldar man för kråkorna", säger Jocke Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om