SD vill kartlägga utlandsfödda i hemtjänsten

Sverigedemokraterna vill kartlägga utlandsfödda inom hemtjänsten med anledning av den grova våldtäkten i våras. "Det har skapat problem", säger gruppledaren Magnus Häggblad.

Magnus Häggblad (SD) lämnade in en omdiskuterad interpellation. (Arkivbild)

Magnus Häggblad (SD) lämnade in en omdiskuterad interpellation. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-11-29 19:00

Interpellationen "sexuella trakasserier inom hemtjänsten", inlämnad av Sverigedemokraterna, skapade debatt under måndagens kommunfullmäktige. I den ställer Magnus Häggblad sex frågor till socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S). De handlar bland annat om åtgärder efter den grova våldtäkten inom hemtjänsten i maj i år och huruvida Pettersson anser att tillräckligt är gjort. Men Häggblad frågar även hur många nyanlända som finns anställda inom hemtjänsten i dag.

– Det vi har nu som vi inte hade förut är att vi har ett mångkulturellt Piteå. Det har kommit hit människor som har en annan kultur och kunskaper. Det har skapat problem, det måste vi erkänna för oss själva, säger Magnus Häggblad och fortsätter:

– Förstår du, Sven-Gösta, att det har uppkommit nya problem inom vård- och omsorg tack vare att vi har försökt sysselsätta människor som kanske är olämpliga. Finns den insikten?

undefined
Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S) ville inte kommentera det enskilda fallet under kommunfullmäktige. (Arkivbild)

Pettersson kommenterar inte enskilda fall och konstaterar att den enda anställningen han är inblandad i är socialchefstjänsten.

– Jag är trygg i att förvaltningen tar bra beslut. Sedan är det individer man bedömer, inte en grupp, säger han.

Frida Blom (S) tycker att interpellationen är främlingsfientlig.

– Det är anmärkningsvärt att en interpellation som sägs handla om hantering av sexuella trakasserier inom hemtjänsten vrids till att handla om nyanlända, deras språk och arbetsfärdigheter. Vi vet att den grundar sig i en människosyn som inte grundar sig i alla människors lika värde, säger hon.

Häggblad hävdar i sin tur att det finns en tystnadskultur bland personal och att de är rädda för att bli kallade rasister om de uppmärksammar problem med nyanlända.

– Det här problemet är ett skapat problem. Just det här hade kunnat undvikas, troligtvis, säger han.

Socialdemokraternas Nina Bladh har själv arbetat inom hemtjänsten och känner inte igen den bild som Sverigedemokraterna målar upp.

– Jag går inte ofta upp i talarstolen, men det här blev en trigger. Jag har jobbat i hemtjänsten i somras och jag har haft arbetskamrater med utländsk bakgrund. En av de mest omtyckta var faktiskt en med utländsk bakgrund. En kille dessutom. Det var inte bara vi i arbetsgruppen som tyckte det utan även våra vårdtagare, säger hon och fortsätter:

– Jag är grymt ledsen för det som har hänt. Det är en man som har utsatt en kvinna för ett sexualbrott. Vilket jag beklagar stort.

Lars U Granberg (S) tycker att interpellationen tar upp ett allvarligt ämne.

– För mig är det här ett sexualbrott, oavsett vem som har gjort det. Om vi ska börja jaga sexualbrottslingar utifrån hudfärg, då lär vi missa en hel del sexualbrottslingar, säger han.

Han arbetar inom polisen och möter kvinnor utsatta för sexualbrott dagligen, konstaterar han.

– Låt oss hålla oss till allvarligheten i sexualbrott eller brott över huvud taget. Begår man ett brott är man en brottsling oavsett hudfärg.

Miljöpartiets Mats Dahlberg vill gärna se SD prata om mansrollen i stället.

– För det är ofta män det handlar om, oavsett var de kommer ifrån. Fotbollshuliganer, krogvåld, våld i hemmet? Det är ofta män som är överrepresenterade.

Majvor Sjölund, Centerpartiet, konstaterade att händelsen var avskyvärd men att interpellationen inte handlar om handlingen.

– Jag undrar om samma interpellation hade kommit in om det hade varit en svenskfödd, säger hon.

SD:s frågor i korthet

Berätta om den arbetsrättsliga och arbetsmiljömässiga hanteringen.

Redogör de förändringar som kommit till stånd med anledning av det inträffade.

Anser Sven-Gösta Pettersson att dessa förändringar är tillräckliga och vilka förändringar vill du se i framtiden?

Kan det finnas behov av en anonym visselblåsartjänst för hemtjänsten i Piteå?

Hur många nyanlända finns anställda inom hemtjänsten i Piteå kommun?

I vilket skede ligger utredningen om utdrag ur belastningsregistret för hemtjänstpersonal?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!