Vid valet 2018 röstade 3 486 Piteåbor på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Med 11,8 procent av rösterna var väljarstödet för SD lika stort som för Moderaterna.
Samtidigt var det betydligt färre som ville se SD vid makten i Piteå. Endast 1 893 Piteåbor, 6,46 procent, lade sin röst på partiet i kommunvalet.
– Väljarna har kanske andra partier man väljer på lokal nivå. Det måste man respektera, säger Magnus Häggblad, gruppledare för Sverigedemokraterna i Piteå.
Är det ett dåligt betyg till er lokala företrädare?
– Det är en uppmaning till oss att vara tydligare i vår kommunikation och berätta vad vi vill göra i Piteå. Det kan man säga.
På riksnivå har Sverigedemokraterna vind i seglen och i opinionsmätningarna är SD nu näst största parti efter Socialdemokraterna.
– Ja, jag tror att vi har den tydligaste och mest tilltalande verklighetsbilden. Jimmy Åkesson, vår partiledare, beskriver verkligheten som han ser den. Jag instämmer i den, säger Magnus Häggblad.
Hur tror du att valresultatet blir?
– Jag tror vi kommer bli större även det här året på riksdagsnivå. Vår förhoppning är att vi växer ett mandat till i Piteå. Skulle vi växa två mandat skulle jag bli jätteglad. Vi får se vad Piteåborna ger oss för betyg för den föregående mandatperioden.
Förra mandatperioden inleddes med stora interna stridigheter i SD i Piteå. Bland annat hoppade Sverigedemokraternas ordförande i Piteå av och tog stora delar av styrelsen med sig. Den hårt kritiserade Magnus Häggblad blev istället ny ordförande. Senaste turbulensen kom i maj då flera topppolitiker i Luleå hoppade av, bland annat distriktsordförande Per Göransson som menade att flera partikollegor i länet var vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker.
– Det är klart att allt som har hänt inte är positivt för partiet. Samtidigt är vi ett ganska ungt parti och vi har inte riktigt landat i vår struktur och organisation än. Men vi blir starkare och starkare, säger Magnus Häggblad om turbulensen.
Kommer vi får se fler avhopp i SD framöver?
– Det är jättesvårt att bedöma. Det kan drabba vilket parti som helst. Min bedömning är att vi i Piteå har en ganska hög trevnad och nöjdhet både i den parlamentariska gruppen och i kommunföreningen. Jag tror det finns lite att hämta här i dramaväg.
Sverigedemokraterna i Älvsbyn har samma problem som i Piteå. Där fick partiet hela 16,6 procent i riksdagsvalet och 9,6 i kommunvalet.
– Nej, vi fick inte lika mycket som på riks men det kan vara ganska svårt, säger Orvo Hannlöv, gruppledare för Sverigedemokraterna i Älvsbyn.
Hur ser du på att ni inte lyckades att nå väljarna lokalt?
– Jag tror att vi har lyckats ganska bra med det nu. Jag har varit gruppledare i fyra år och tror att jag har varit lite mer aktiv på alla områden och jag har skrivit mycket motioner. Däremot kan jag ska inte säga att vi får mer röster nu heller, det vet jag inte. Om vi tappar ett mandat, om vi står kvar eller om vi ökar är omöjligt att säga som det är nu.
Orvo Hannlöv konstaterar bland annat att Moderaterna har startat upp i Älvsbyn och de ser ut att få mandat i kommunfullmäktige.
– Dom har ju fått många medlemmar och jag tror säkert de kommer få mandat. Då beror det på varifrån de tar dem.