SD Piteå skakas av strider

Sverigedemokraterna i Piteå skakas av interna strider. På senaste kommunfullmäktige bad gruppledaren Robert Håkansson partiets vice ordförande Magnus Häggblad att hålla käften. "Vi är inte riktigt kontanta just nu", säger Håkansson.

Innan onsdagens kommunfullmäktige inträffade ett högljutt bråk mellan gruppledaren Robert Håkansson och SD-ledamoten Magnus Häggblad.

Innan onsdagens kommunfullmäktige inträffade ett högljutt bråk mellan gruppledaren Robert Håkansson och SD-ledamoten Magnus Häggblad.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-11-30 13:23

Före onsdagens kommunfullmäktige utbröt ett högljutt bråk mellan Sverigedemokraternas gruppledare Robert Håkansson och fullmäktigeledamoten Magnus Häggblad. Flera personer ska ha hört den hätska ordväxlingen som skedde helt öppet i stadshusets foajé.

– Robert Håkansson bad Magnus Häggblad att hålla käften, säger ett vittne som vill vara anonym.

Personen som stod i närheten hörde inte hela diskussionen.

– Min tolkning av det var att det handlade om vem som skulle få prata. Robert Håkansson sade: "Det är jag som är gruppledare och du ska hålla käften", säger personen.

Robert Håkansson bekräftar för PT att han och Magnus Häggblad inte är "riktigt kontanta" just nu.

– Om jag sade att han skulle hålla käften vill jag låta vara osagt. Däremot tyckte han att jag hade tagit kommandot över fullmäktigegruppen och då svarade jag att jag faktiskt är gruppledare och det är mitt uppdrag att ha kommando, säger Robert Håkansson.

Vad beror den här konflikten på?

– Det är egentligen samma konflikt och stridigheter som vi ser över hela distriktet. Det finns individer både i vår förening och även på andra ställen i distriktet som har använt metoder som jag inte tycker har någon plats i ett demokratiskt parti. Magnus är väl en av dom kan jag säga.

Kan du gå in på vilka metoder?

– Det handlar om rena smutskastningar och förtal. Man ringer runt till partikamrater och säger saker som inte är sant, eller så undanhåller man sanningen för att få folk att framstå i sämre dager. Det är egentligen det vanliga politiska spelet, men man behöver inte tycka om det därför.

Enligt vad PT erfar har det funnits annan intern kritik mot Magnus Häggblad. Innan valet 2014 berättade PT att han taxerat för mellan 30 000 och 35 000 kronor de senaste åren. 2017 var hans taxerade inkomst 48 982 kronor varav 36 053 kronor var ersättningar för politiska uppdrag.

– Jag har ingen direkt insyn i hans ekonomi, men däremot tycker jag naturligtvis som alla andra att det ser märkligt ut att man kan leva på 30 000 per år. Rör det sig om skattefiffel tar vi avstånd från det, säger Robert Håkansson.

I september 2016 tog Magnus Häggblad politiskt timeout efter ett rasistiskt uttalande i kommunfullmäktige. Föreningen tog avstånd och enligt Robert Håkansson fanns det intern kritik mot hans uttalande.

– Det är klart. Vi ifrågasatte vad han tänkte på. Sista utvägen blev att sätta honom i frysboxen så att det skulle lugna ned sig och att vi skulle kunna ha kvar honom i fullmäktige alls.

PT har tidigare berättat om de interna stridigheterna i Sverigedemokraterna. På länsnivå har Robert Håkansson och Marianne Sandström bråkat om gruppledarrollen i regionfullmäktige. En strid som Robert Håkansson till slut förlorade.

Har den här konflikten någon koppling till bråket om gruppledarrollen i regionen?

– Det är egentligen samma strid i hela distriktet. Det rör sig inte bara om en enskild kommunförening eller en enskild post i regionen. Det är i flera kommuner samtidigt och det är olika falanger som strider. I vissa fall är det positioner, pengar och makt man är ute efter.

Hur ser du på att det har blivit en sån här schism inom partiet?

– Det är naturligtvis tråkigt. Det finns mycket annat vi behöver lägga fokus på. Till exempel att föra fram vår politik i alla församlingar där vi sitter. Vi behöver inte alls bråka. Speciellt som läget ser ut nu med oklar regeringsbildning är den kommunala politiken viktigare än någonsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om