SD kan få inflytande

Sverigedemokraterna kan få inflytande i nämnder och styrelser genom ett samarbete med Skol- och landsbygdspartiet. Frågan diskuteras nu och ingen vill ge något besked. "Jag vet inte", säger Anders Nordin, SLP.

Sverigedemokraternas gruppledare Robert Håkansson bekräftar att de fört samtal med Skol- och landsbygdspartiet.

Sverigedemokraternas gruppledare Robert Håkansson bekräftar att de fört samtal med Skol- och landsbygdspartiet.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

PITEÅ2018-10-15 11:24

Efter att förhandlingarna med allianspartierna och Sjukvårdspartiet strandade blir Skol- och landsbygdspartiet med två mandat utan platser i nämnder och styrelser om de inte hittar något annat alternativ.

Ett sådant alternativ skulle kunna vara att ingå valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna som fick tre mandat.

– Det krävs fem mandat för att garanterat få en plats i styrelsen. Då kan man inte hålla oss ute. Nu har vi bara tre, säger Robert Håkansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Piteå.

Finns det någon möjlighet att ni ingår valteknisk samverkan med Skol- och landsbygdspartiet?

– Vi har pratat med Anders (Nordin, gruppledare för SLP), så mycket kan jag säga. Deras organisation verkar vara så att de rådfrågar sina medlemmar. Där har det väl varit ganska kluvet om man ska ingå ett samarbete med oss. Ni kommer nog att få mer information under dagen skulle jag tro, säger Robert Håkansson

Anders Nordin svävar på svaren om Skol- och landsbygdspartiet kan samarbeta med SD.

– Det tror jag inte, men jag är bara en person och jag vet inte. Det går inte säga bu eller bä, säger han.

När får vi besked?

– Jag vet inte det heller. Folk funderar som attan. Det är så många som är irriterade på Sverigedemokraterna och skulle aldrig kunna samarbete med dem, men andra har inget emot det. Vi får se helt enkelt.

Men ska inte beskedet om valteknisk samverkan in till Piteå kommun i dag måndag?

– Nej, inte egentligen. Det är bara kommunledningskontoret som vill ha in det då. När jag råkade träffa Mats Dahlberg från Miljöpartiet så sade han att det lika gärna skulle kunna vara den 22 oktober. Eller i november. Jag litar på att han är insatt.

Varför tackade ni nej till Allianspartiernas erbjudande?

– De lovade oss ordinarie plats i barn- och utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden men ingen ersättare. Det blir väldigt konstigt. Om vår ledamot skulle vara sjuk så kan det komma in en moderat som säger precis motsatt sak. Det blir helt absurt. Då har man en politisk samverkan, vilket är något helt annorlunda än en teknisk samverkan.

Hur ser du på om ni blir utan platser i nämnder trots att ni har gått fram med ett mandat?

– Det är ett sjukt valsystem. Det är totalt absurt. Så kan det inte vara. Miljöpartiet som har ett mandat, de har ordförandeposten i Pireva och en jäkla massa vice ordförandeplatser i olika nämnder. Det är helt konstigt hur man kan göra så. Då går man emot väljarna.

Valteknisk samverkan

Senast den 15 oktober vill kommunledningsförvaltningen ha in uppgifter om partiernas valtekniska samverkan för att utifrån det beräkna fördelningen i nämnder och styrelser och sedan skicka ut nomineringslistor som beskriver hur många platser som partierna kan nominera kandidater till. Måndag den 17 december ska kommunfullmäktige formellt fastställa ledamöterna.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om