Elisabeth Fjällström, avdelningschef för förskolan, har inte någon kännedom om att förskolebarn i kommunens förskolor har smittats av scharlakansfeber.
– Det har inte kommit någon information till mig så jag vet ingenting om detta. Men det var länge sedan man hörde talas om scharlakansfeber. Jag har en konferens med alla rektorer på torsdag då ska jag höra med dem, säger hon.
I tisdags förra veckan skickade rektorn på en förskola i Piteå kommun ut meddelande till berörda vårdnadshavare om att fall av scharlakansfeber har bekräftats.
– Vi har haft några enstaka fall och jag har också kollegor som har haft några enstaka fall på sina förskolor. Det är ingen jättespridning av sjukdomen men däremot är det av vikt att vi går ut med det så att föräldrar får kännedom om det, säger hon.
Att scharlakansfeber sprids på förskolor i Piteå är mycket ovanligt enligt rektorn som själv inte varit med om det på väldigt länge.
– Jag har inte hört talas om det på 15 år, säger hon.
Scharlakansfeber är en infektion med hudutslag som orsakas av grupp A-streptokocker som främst drabbar barn. Före antibiotikan var tillståndet en fruktad barnsjukdom. I vissa länder har förekomsten ökat de senaste åren, men inte i Sverige där sjukdomen är fortsatt ovanlig.
– Det förekommer då och då men jag skulle säga att det är ganska sällsynt. Jag har inte hört att det är något särskilt problem i länet just nu, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.
Scharlakansfeber debuterar med feber och tilltagande svalgsmärtor samt ofta viss allmänpåverkan, illamående och kräkningar som vid halsfluss. Svalget blir ofta kraftigt rodnat och tungan får en gulvit beläggning som sedan övergår till glänsande röd, med svullna små upphöjningar. Den påminner om ytan hos ett smultron och brukar därför kallas smultrontunga.
– Man kan även få påverkan på njurar och annat, men nu kan man behandla det när det dyker upp med penicillin, säger Anders Nystedt.
Scharlakansfeber är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, men om sjukdomen fått en anmärkningsvärd utbredning inom ett område ska den anmälas.
– Jag har inte varit med om att det fått sådan spridning på en förskola eller rektorsområde att man har behövt göra åtgärder, säger Anders Nystedt.